Dieta poate fi recunoscută uşor doar enumerând aceste trei alimente-cheie: pâine, ulei de măsline şi vin. Nu ridica din sprânceană, pentru că dieta mediteraneană încurajează consumul lor, însă cu moderaţie!

Principiul de bază al acestei cure de slăbire este că trebuie să te bucuri de ce primeşti mai bun şi mai proaspăt de la Mama Natură, dar fără să faci excese. Vorbim despre o dietă alcătuită conform obiceiurilor alimentare ale italienilor, grecilor, spaniolilor, portughezilor, în care baza este formată din fructe de mare, legume, peşte, carne de pui, verdeţuri, seminţe, ulei de măsline şi cereale integrale. Totul proaspăt şi pe cât posibil gătit în casă, musai completat cu paharul tradiţional de vin roşu, fără de care nicio masă nu e completă.

Este o dietă cu gust

Pe un loc secundar la masa popoarelor mediteraneene se află carnea roşie slabă, lactatele, cartofii prăjiţi, ciocolata neagră şi dulciurile făcute în casă, spre deosebire de marea majoritate a dietelor europene, unde consumul de carne este la loc de cinste. Interzise total în acest regim sunt mâncărurile semi-preparate, dulciurile rafinate, berea şi sucurile carbogazoase. Pe scurt, dieta mediteraneană este o dietă echilibrată, care pune accent pe gustul delicios al mâncării preparate cât mai bio posibil.

Slăbeşti şi devii mai sănătos

Cercetătorii susţin că persoanele care urmează acest stil alimentar nu doar că au slăbit şi s-au menţinut la o greutate stabilă, ci au fost şi mai puţin predispuşi la contractarea unor boli cronice. Explicaţia? Această dietă este de ajutor în diminuarea riscului de boli de inimă, de hipertensiune arterială şi în scăderea nivelului de colesterol rău, LDL.

Cât despre scăderea în greutate, s-a demonstrat că persoanele supraponderale au reuşit să scape de mai multe kilograme cu ajutorul dietei mediteraneene decât cu al unei diete restrictive, bazată pe un aport mai mic de calorii şi greu de urmat. Poate că unele dintre exemplele de alimente incluse în meniul de mai jos pot fi procurate la preţuri nu prea accesibile, dar trebuie să te gândeşti că este o investiţie în sănătatea ta.

Exemplu de meniu

Mic dejun

Ouă şi legume la grill, cu pâine prăjită şi câteva felii de avocado.

Sau

Fulgi de ovăz cu iaurt grecesc şi fructe proaspete.

Sau

Omletă cu ciuperci şi brânză de capră, o felie de pâine integrală prăjită, stropită de ulei de măsline şi câteva felii de avocado.

Prânz

Salată verde cu roşii cherry, măsline, mărar şi dressing de ulei de măsline şi oţet balsamic. O pită din cereale integrale şi circa 60 de grame de hummus.

Sau

Anşoa prăjită în ulei de măsline, întinsă pe pâine din cereale integrale, prăjită, şi un strop de lămâie. Ca garnitură, o salată cu kale şi roşii la abur.

Sau

O porţie mică de pui la grill, stropit cu ulei de măsline şi suc de lămâie şi salată de roşii, castraveţi şi rucola.

Cină

Pizza din făină integrală cu suc de roşii, legume la grill, ton şi topping de brânză degresată.

Sau

100 de grame de paste din cereale integrale cu suc de roşii, ulei de măsline, legume la grill şi dressing de parmezan.

Sau

Somon la grill cu usturoi şi piper negru şi un cartof copt cu ulei de măsline şi arpagic.

Gustări

Fructe proaspete, de sezon

Sau

O mână de năut, alune proaspete, fistic sau orice alt tip de seminţe

Sau

Iaurt grecesc din lapte de capră.