Cele mai bune condimente pentru digestie

26 martie 2020   Dezvoltare personală

Pe lângă faptul că dau o aromă specială preparatelor, condimentele sunt o sursă naturală de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Unele mirodenii mai au calitatea de a face mâncărurile grele mai uşor de digerat. Îţi propunem o listă cu cele mai recomandate condimente pentru sistemul digestiv, dar şi în ce mâncăruri le poţi utiliza.

Potrivit nutriţionistului Gianluca Mech, condimentele şi ierburile aromatice sunt utile pentru a da gust mâncărurilor, dar sunt, de asemenea, de un real ajutor în procesul digestiv. Este recomandat să consumăm ghimbir, turmeric, coriandru, seminţe de fenicul, anason, cardamon, seminţe de chimen. Cu precauţie putem folosi ardei iute, cuişoare, nucşoară, şofran.

Anason

Este apreciat pentru mirosul plăcut şi gustul dulce şi uşor picant. Anasonul sub formă de pudră se foloseşte la asezonarea produselor de panificaţie şi cofetărie cât şi la aromatizarea băuturilor. Fructele de anason, cu tot cu seminţe, au forma unor stele (anason stelat). Acestea dau savoare compoturilor, murăturilor (varză roşie, castraveţi), mâncărurilor de dovlecei, preparatelor din ciuperci, fripturilor cu carne şi cu legume dulce-acrişoare. Uleiul volatil din fructe excită secreţiile pancreatice şi intestinale, ajutând astfel digestia. Din seminţe se poate prepara un ceai, care se consumă în special după masă, facilitând digestia şi împrospătând respiraţia.

Cardamom Pentru parfumul său intens, în India este considerat ,,regina condimentelor”. Este folosit la prepărarea diverserlor tocăniţe: de miel cu legume, cu pui, cu vită. În Peninsula Arabică, cafeaua este deseori amestecată cu păstăi verzi de cardamom, care îi conferă o aromă deosebită. Cardamomul este eficient în afecţiuni digestive, apărute mai ales pe fond nervos. De asemenea, înlătură balonarea, dispepsia biliară. Pentru o digestie bună se administrează câteva seminţe pisate cu 15 minute înainte de masă. Atenţie! Acest condiment contraindicate în litiază biliară.

Mai citeşte şi: De ce devin oamenii vegetarieni 

Chimion

Chimionul are un gust puternic, iute-amărui. De obicei, se adaugă în mâncarea de fasole, la cartofii copţi, la fripturile de pui. Seminţele de chimen sunt de ajutor când aveţi o digestie lentă. Ceaiul de chimen poate fi administrat când vă confruntaţi cu spasmele intestinale, colicile abdominale. Stimulează pofta de mâncare şi alină crampele, mai ales la copii ( ceaiul de chimen se utilizează cu prudenţă şi în doze recomandate de medic la copiii mici). Pe lângă proprietăţile sale digestive, chimenul susţine şi lactaţia la femeile care alăptează.  Este contraindicat însă femeilor însărcinate.

Coriandru

Coriandrul este o plantă aromatică, rudă cu pătrunjelul şi leuşteanul, de la care se foloseşte atât frunzele tinere, cât şi seminţele. Ce-i drept, în bucătăria românească se utilizează mai mult seminţele. De obicei, se folosesc în amestecuri de condimente, în special în garam masala. Coriandrul stimulează secreţiile gastrointestinale, accelerează activitatea unui intestine leneş, este bactericid şi fungicid. Este recomandat în digestii lente, tulburări dispeptice, balonări, colici ( la copii). Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Boia iute

Boiaua iute rezultă din ardei iuţi uscaţi şi măcinaţi. Atenţie însă de unde o cumpăraţi. Este un produs uşor de falsificat. Aţi putea să o preparaţi singuri în casă, după ce aţi pus câţiva ardei la uscat. Ardeiul iute, respective boiaua, conţine vitamina C şi potasiu, fiind un puternic dezinfectant al mucoastei bucale, al stomacului şi intestinului. Cu boia de ardei iute puteţi accelera procesul de slăbire, să stimulaţi lupta cu agenţii patogeni şi vă întăriţi imunitatea. Acest condiment accelerează metabolismul, reduce colesterolul, contribuie la prevenirea proceselor degenerative şi a îmbătrânirii. Boiaua din ardei iute, luată în doze mici, ajută la obţinerea unei digestii normale. În doze mari are însă acţiune purgativă. Se foloseşte la tocăniţe, sosuri şi fripturi. Atenţie la mâncărurile prăjite în ulei. Boiaua poate da un gust amar mâncării, dacă o ţii prea mult pe foc.

Mai citeşte şi: 5 reţete de pâine făcută în casă

Mai multe