5 reţete de pâine făcută în casă
Pâinea făcută în casă a fost apreciată întotdeauna. Aroma pâinii proaspete coapte nu poate fi comparată cu nimic. Din ce în ce mai multe gospodine preferă să gătească produse de patiserie sau pâine acasă, pentru că sunt mai gustoase şi mai sănătoase. Pâinea se poate face adăugând diferite ingrediente în aluat, după preferinţa noastră: seminţe, verdeţuri sau chiar legume.
Pâine cu seminţe
Ingrediente: 350 g făină neagră 280 g făină graham 120 gr făină integrală de grâu spelta 470 ml apă caldă 1 linguriţă sare Himalaya 1 linguriţă zahăr de cocos sau brut 1 lingură ulei 1+1/2 linguriţă drojdie uscată 1 lingură de seminţe de susan, in, floarea soarelui, dovleac
Frământă aluatul în cuva maşinii de făcut pâine, la programul de frământat şi dospit de 1:20 h.
Pune în ordine următoarele ingredientele în maşina de pâine: apa, uleiul, făina, drojdia, sarea, zahărul şi seminţele. După ce frământă şi dospeşte, împarte aluatul în două. Pregăteşte două forme în care ai aşternut hârtie de copt. Pune aluatul în forme şi unge-l cu un amestec din apă, făină şi ulei. Se face o pastă ca o ciulama şi se unge pâinea, cu o pensulă, cu această pastă. Astfel se vor lipi mai bine seminţele de pâine şi nu vor cădea. Presară seminţe peste pâine şi lasă să mai crească în forme aproximativ 20 de minute.
Coace pâinea în cuptorul preîncălzit, pe grătarul din mijloc, la 200 ºC , 35 de minute. Pentru a ajuta să capete crustă şi să fie pufoasă, pune în cuptor o cratiţă cu apă. După ce este gata, scoate pâinea pe un grătar să se răcească. (autor:Liliana Muşat)
Pâine cu ceapă şi cu busuioc
1kg făină
2 plicuri drojdie uscată
250 ml lapte sau sifon
200 ml ulei
sare, după gust
2 fire busuioc mediteranean
1 lingură zahăr
1 ceapă mare
Cerne făina într-un vas mai mare, adaugă drojdia, zahărul, laptele cald şi uleiul. După 10 minute de frământat, adaugă sarea, busuiocul tocat şi ceapa tăiată peştişori. Lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Poţi pune pâinea în forme de chec sau formează mici chifle pe care să le pui într-o tavă mai mare. Unge-le cu ulei şi lasă-le să mai dospească jumătate de oră. Coace pâinea în cuptorul preîncălzit, pe grătarul din mijloc, la 200 ºC , 30-40 de minute sau până când se rumeneşte frumos.
Pâine cu ardei şi verdeţuri
Ingrediente:
1 kg făină
1 linguriţă sare
500 ml sifon
drojdie proaspătă cât o nucă
200 g untură
2 ardei graşi
2 fire mărar
2 fire pătrunjel
Cerne făina într-un vas mai mare, adaugă drojdia dizolvată în sifonul încălzit şi frământă. Adaugă untura, apoi sarea şi frământă în continuare. Spală verdeţurile, toacă-le fin şi adaugă-le în aluat. La fel procedează şi cu ardeii. Lasă aluatul la dospit o oră. Împarte aluatul în zece bile egale. Aşază pâinicile într-o tavă tapetată, unge-le cu ulei şi, după preferinţă, poţi presăra deasupra seminţe de mac sau de susan, de in. Ţine-le la cuptor aproximativ 30 de minute, la 180 ºC. Serveşte-le calde, cu telemea de oi sau de capră.
Pâine cu cartofi
Ingrediente:
500 g făină
500 g cartofi fierţi
2 linguriţe drojdie uscată
150 ml ulei
1 linguriţă sare
1 lingură zahăr
250 ml apă caldă
Cerne făina, adaugă cartofii fierţi, trecuţi prin maşina de tocat, drojdia dizolvată cu apă caldă şi zahăr. Frământă un aluat mai tare, adăugând treptat apa caldă. Frământă 10 minute, apoi lasă la dospit aproximativ 20 de minute. Când a crescut destul, frământă aluatul din nou cu ulei, pus în două reprize. Formează pâinea şi pune-o în tăvi. Mai las-o să dospească un sfert de oră, apoi pune-o în cuptor. Potriveşte temperatura, încât să fie mai mică la început, apoi mai tare. Spre final de coacere, redu temperatura, pentru cuptorul electric (180 ºC- 200 ºC-170 ºC).
Mai citeşte şi: Cheesecake cu dovleac şi cu pere
Pâine cu maia
Ingrediente
Pentru prima maia:
240 ml apă caldă
200 g făină integrală de secară
În completare:
200 g făină
300 ml apă
Pentru aluatul de pâine cu maia:
250 g maia de secară
120 g făină de secară
300 g făină albă
1 linguriţă sare
270 ml apă
Pentru maia: în prima zi, pune într-un bol de 2 litri 50 de g făină de secară şi 60 ml apă caldă. Trebuie să obţii un amestec de consistenţa smântânii. Dacă este necesar, mai adaugă apă sau făină. Acoperă bolul cu un capac, dar nu ermetic. Lasă amestecul să fermenteze la temperatura camerei 24 de ore. Repetă procedura timp de 4 zile, adăugând aceeaşi cantitate de apă şi făină zilnic. În a 5-a zi, pune cam 100 g de maia într-un borcan şi păstrează-l în frigider.
La cele 100 g maia, adaugă 200 g făină şi 300 ml apă. Acoperă cu un capac şi lasă cam 3-4 ore. Vei observa că maiaua creşte frumos şi are multe bule.
În maiaua crescută, adaugă apa şi sarea şi omogenizează. Încorporează făina de secară şi făina albă. Frământă pe masa de lucru înfăinată. Lasă aluatul la odihnit 20 de minute, apoi mai frământă în câteva reprize. Pune pâinea la crescut, pentru aproximativ 1-2h, până când îşi dublează volumul. Pune pâinea într-o tavă, pe hârtie de copt şi las-o la 250 ºC. Peste un sfert de oră, scade temperatura la 200 ºC. Pentru a ajuta să capete crustă şi să fie pufoasă, pune în cuptor o cratiţă cu apă.
Mai citeşte şi: Ce mănânci în zilele de post - supa cremă de linte roşie, un deliciu