Cum poți fi de ajutor devenind formator

17 noiembrie 2023   Dezvoltare personală

Există momente în viață în care ajungem să acumulăm atât de multe informații într-un domeniu încât ne dorim foarte tare să le dăm mai departe celor interesați de ele.

Aici vorbim, fie de colegi de muncă, fie de persoane care lucrează la alte companii, fie de persoane care sunt la început de drum.

Atunci vine acel moment în care îți pui întrebarea: cum să devii formator ca să îi ajuți pe ceilalți în această direcție.

La întrebarea cum să devii formator, răspunsul este unul foarte simplu: alegi un curs acreditat care să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie despre această profesie. Partea cea mai convenabilă este că acestea sunt livrate de persoane care activează deja în domeniu și au acumulat o anumită experiență. Aceasta este o parte deosebit de importantă, deoarece ei vor putea să îți dea exemple de situații de care s-au lovit în practică și cum anume au trecut peste ele cu succes.

La întrebarea cum poți să ajuți semenii devenind formator răspunsurile sunt mai complexe și le vei afla în rândurile următoare. Chiar dacă nu vei face o carieră per se din asta - deși se poate trăi îndestulător fiind formator - îți vei putea da seama cât de mult bine poți face doar împărtășind experiența ta cu alții.

Cum poți să ajuți devenind formator

Există o mulțime de beneficii pe care le ai devenind formator și acestea se văd, atât asupra ta, cât mai ales asupra celor din jurul tău.

1. Găsește acea parte din domeniul în care lucrezi în care ești expertă și dă mai departe informația cu sfaturi practice și care sunt ușor de pus în practică. În funcție de nivelul pe care îl au cei cu care discuți poți să îți adaptezi și speech-ul și informațiile pe care alegi să le împărtășești. Astfel, vei ajuta la creșterea profesională a celor ce îți frecventează cursurile.

2. Să-i înțelegi pe cei cu care urmează să lucrezi este deosebit de important, deoarece așa vei putea să le comunici informațiile de care au nevoie și să îi ajuți să treacă peste blocaje de care se pot lovi în carieră sau în viața personală deopotrivă.

3. Să fii pasionată de ceea ce faci este iarăși deosebit de important deoarece audiența va observa acest lucru și îți va fi mult mai ușor să le captezi atenția. Vei transmite mai departe pasiunea ta pentru domeniul respectiv.

4. Învață să asculți și vei vedea că cei cu care interacționezi vor fi mai dornici să împărtășească și ei informații cu tine și să îți ceară ajutorul atunci când au nevoie. Un atu important al unui trainer bun este să țină legătura cu cei care au participat la sesiunile lor și după terminarea acestora. Astfel le poți oferi consultanță la nevoie și poți transforma această legătură într-una pe termen lung.

5. Fă cât mai mult networking posibil și astfel numele tău va deveni tot mai important în piața în care activezi. Astfel, vei putea ajunge la cât mai mulți oameni a căror viață o vei putea schimba cu un singur discurs.

6. Trăim într-o lume în continuă schimbare și tocmai de aceea trebuie să fii mereu la curent cu ceea ce este nou în domeniu. Acest lucru trebuie să îl faci, atât pentru tine, cât și pentru cei cu care ajungi să interacționezi la traininguri. Imaginează-ți scenariul în care cineva din sală este mult mai la curent cu noutățile. Acest lucru te va face să te simți nepregătită și nu îți dorești să ți se întâmple asta. Mai mult decât atât, te ajută și pe tine să știi ce se întâmplă în jur, pentru a putea crește.

A deveni formator și a împărtăși cu alții cunoștințele și dorința de schimbare este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care poți să le faci pentru evoluție, în general.

Așa că, dacă tu consideri că ai acumulat destulă experiență în domeniul în care lucrezi, gândește-te cât de frumos este să o dai mai departe celor care își doresc o schimbare și caută un ghid în această direcție!

Credite foto: pexels.com

Mai multe