Cum și de ce să devii autodidactă: 5 secrete de autosugestionare care te vor ajuta să te dezvolți pe plan personal și profesional

30 septembrie 2022   Dezvoltare personală

O condiție a evoluției tale din punct de vedere profesional, dar și personal, este cunoașterea. Cu cât știi mai multe lucruri concrete, cu atât îți cresc șansele la un job mai bun, plătit corespunzător.

În plan personal vei constata că viața ta socială va fi mai dinamică și mai interesantă, iar anturajul, de mai bună calitate. Ca să atingi cele două obiective este necesar să devii autodidactă, să înveți lucruri de una singură, mai ales dacă ai depășit perioada studiilor.

Ca să devii autodidactă îți trebuie, într-adevăr, voință, pentru că implică efort și răbdare, iar autosugestia îți va fi extrem de folositoare în acest sens, pentru că îți va stimula motivația, care va deveni una extrem de puternică, astfel că orice obiectiv propus va fi realizabil. Spre exemplu, dacă ți-ai propus să înveți engleza, vei vedea că dacă ești suficient de motivată autosugestionându-te, lucrurile vor deveni mult mai simple și vei învăța ușor.

Iată 5 secrete de autosugestionare care te vor ajuta să te dezvolți pe plan personal și profesional:

Fixează-ți un obiectiv realizabil

Pentru ca autosugestia să funcționeze și să aibă efect, este important să-ți fixezi un obiectiv concret și realizabil. Apoi, formularea autosugestiei trebuie să fie simplă și la obiect, ca să o poți accepta în subconștientul tău. Pornind de la exemplul dat mai sus, formula ar putea suna așa: „Pot să învăț engleza” sau „Voi învăța singură engleza”. Repetă-ți asta în gând cât mai des posibil și vei vedea că va funcționa.

Autosugestia trebuie să fie afirmativă

Este important să-ți formulezi autosugestia cu îndemnuri sau propoziții pozitive. Evită formulări de genul „aș vrea”, „aș dori” și utilizează „vreau”, „îmi doresc”. De asemenea, evită negațiile, cum ar fi „nu mai vreau să fiu nefericită” și folosește „voi fi fericită”.

Folosește repetiția

Cu siguranță că îți este cunoscut proverbul care vine din latină „repetiția este mama învățăturii”. Funcționează foarte bine și în cazul autosugestiei, potrivit unstoppablerise.com. Repetă-ți în permanență obiectivul tău și vei constata că nivelul de motivație îți va crește.

Apelează la imaginație

Ori de câte ori ai ocazia, încearcă să vizualizezi punctul în care vei ajunge dacă îți atingi obiectivul și să-ți imaginezi cum se va schimba viața ta în cazul în care reușești. Vei vedea că zâmbești fără să-ți dai seama :)

Lucrează cu autosugestia când ai o stare bună de spirit și ești odihnită

Alege-ți cu grijă momentul în care să lucrezi cu autosugestia. Dacă ești obosită, stresată sau într-o stare psihică mai proastă, odihnește-te. Cele mai bune momente în care să îți repeți ceea ce ți-ai propus sunt diminețile, când ești odihnită, și serile, înainte de culcare, când te-ai eliberat de grijile de peste zi.

Foto: Pexels

Mai multe