Recunoaște semnele! 1 din 2 femei suferă de sindromul impostorului

Ești la serviciu, coordonezi un proiect sau o echipă și începi să te îndoiești de calitățile tale profesionale?

image

Te întrebi dacă poți bifa toate responsabilități. Ba mai mult, vocea din cap îți spune că nu meriți să fii acolo unde ești. Știai că cel mai afectate de sindromul impostorului sunt femeile?

Scăderea stimei de sine se face continuu și de la vârste mici. Părinții ori familia pot ataca stima de sine, dar o fac și dascălii, mentorii, angajatorii sau chiar prietenii, voit sau fără intenție. Ce înseamnă să suferi de sindromul impostorului? Adică să simți că nu aparții unui mediu, unui anturaj. Să nu te vezi ca un lider, dacă ocupi o funcție de conducere, să nu îți dorești să-ți auzi vocea, să nu greșești, să nu descopere nimeni că n-ai doctoratul în domeniu.

Știai că...

... sindromul afectează aproape 7 din 10 femei care lucrează, indiferent de domeniu unde activează? Acest lucru le împiedică să-și ceară dreapturile, să se susțină și să obțină succesul în carieră.

Info

Un studiu în domeniu a constatat că doar 39% dintre femei cer o mărire de salariu. Altă cercetare a scos în evidență că 87% dintre femei cred că discriminarea de gen există încă la locul de muncă. Această mentalitate le împiedică pe femei să-și dezvolte și să-și atingă potențialul.

Semne că te lupți cu dușmanul nevăzut

Citește aceste afirmații și, dacă te identifici cu ele, să știi că sindromul impostorului e în mintea ta:

• Nu vorbești la întâlniri și ședințe;

• Pierzi timpul întrebându-te dacă rezultatele muncile tale sunt valoroase;

• Presupui că ceilalți din cameră știu mai multe decât tine.

• Nu stai niciodată în primul rând la întâlnirile cu mai multe persoane;

• Presupui că eforturile tale nu sunt așa de importante și necesare;

• Ai nevoie de aprobarea altora când vine vorba despre exprimarea opiniilor.

Sindromul impostorului poate fi o adevărată piedică în evoluția ta profesională, te poate ține blocată. Provoacă sentimente de îndoială, frică și chiar autosabotaj. Suferi de acest sindrom, dacă îți faci griji că vei fi prea vizibilă, că vei fi respinsă și că nu meriți ceea ce îți dorești.

Există sfaturi care te ajută să te simți mai încrezătoare, indiferent de situație.

1) Fii conștientă de cum te simți!

Cu toții avem sentimente și fiecare sentiment generează o acțiune sau o inacțiune. Data viitoare când simți ca nu aparții mediului, notează. Analizează circumstanțele, ce crezi tu despre situație, toate persoanele implicate, cum te-ai simțit și ce ai făcut sau nu ai făcut în consecință. De exemplu, ai fost la o ședintă și nu ai spus ce ai fi vrut, pentru că ai crezut că ceilalți nu vor să audă ce ai de spus. Te-ai simțit frustrată și neapreciată, ai stat tăcută și ți-ai verificat e-mailul pe telefon.

Citește și Sindromul Stockholm, definit după un caz real. Despre ce a fost vorba

2) Separă faptele de poveste

Pentru fiecare gând avut, găsește care a dus la fapte. Avem mii de gânduri în fiecare zi și 80% dintre ele sunt negative! Creierul nostru este conectat pentru a ne proteja, pentru a evita durerea, dar poate să ne și saboteze. Este important să fim conștiente de gândurile pe care le avem și care generează fapte.

3) Identifică tiparele

După ce ai identificat legătura dintre gândurile, sentimentele și acțiunile tale, observă cum te ajută gândurile să îți atingi obiectivele sau cum te împiedică. De exemplu, în loc de „Ei nu vor să audă ce am de spus‟, încearcă să gândești că „ei ar putea dori să mă audă‟. Este posibil ca acest lucru să genereze o acțiune diferită din partea ta – și anume, să vorbești. Cu cât acționezi mai mult din această poziție, cu atât te vei îndepărta de acest sindrom sabotor.

@shutterstock

Vezi și Ce să ştii despre sindromul de burnout şi care este diferenţa dintre stres şi burnout