Nu-ți mai ascunde emoțiile! Este dovedit că somatizarea lor te poate îmbolnăvi
Știai că persoanele care somatizează emoții se pot alege cu dureri cronice în diverse zone ale corpului? Iată și alte motive pentru care nu este bine să îți ascunzi adevăratele trăiri!
„Nu-ți mai face atâtea griji, că o să te îmbolnăvești!‟ este o frază pe care poate ai mai auzit-o sau poate ți s-a adresat chiar ție. Pentru că este adevărat, stresul și anxietatea negestionate, dar și lucruri pe care ai vrea să le spui, dar le închizi în tine, tind să aibă urmări negative în corp.
Somatizarea emoțiilor este un proces prin care stresul, tensiunea și alte emoții intense sunt exprimate prin simptome fizice. Persoanele care tind să somatizeze pot experimenta o varietate de simptome, cum ar fi dureri de cap, oboseală excesivă, insomnii, tulburări gastro-intestinale, palpitații și altele, deci fără o cauză medicală anume, ci doar pe fond de emoții negative.
Pentru unii oameni, somatizarea poate fi un mecanism de apărare împotriva emoțiilor dureroase sau dificile. În loc să exprime direct ceea ce îi nemulțumește și, deci, să se confrunte cu emoțiile negative, acești oameni le internalizează („țin în ei‟, cum se spune) și le convertesc fără să-și dea seama în simptome fizice.
Stresul emoțional, sub lupă
Recunoașterea somatizării este uneori dificilă, deoarece simptomele fizice pot părea reale și pot fi destul de variate. Dacă ai mers la medic pentru simptomele pe care le ai și investigațiile nu au relevat nicio afecțiune medicală clară care să le explice, este posibil să fie vorba de somatizare.
Gândește-te bine dacă simptomele tale par să fie asociate cu perioade de stres intens, cu relaționarea cu anumite persoane sau cu anumite lucruri pe care le ai de făcut și ți se par dificile. Unii oameni pot observa că simptomele lor fizice se agravează în timpul perioadelor de stres emoțional sau că simptomele dispar atunci când se simt mai calmi și mai relaxați.
Simptome și bolile cauzate
Persoanele care somatizează se pot alege cu dureri cronice în diverse zone ale corpului, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, dureri abdominale sau dureri musculare.
- Problemele gastrointestinale, cum ar fi balonarea, senzația de greață, diareea sau constipația, pot fi frecvente la persoanele care se confruntă cu somatizarea.
- Unii oameni care somatizează se pomenesc cu bătăi neregulate ale inimii.
- Senzația de sufocare, dificultățile de respirație sau respirația șuierătoare pot fi de asemenea prezente la oamenii care somatizează.
- Unele persoane pot prezenta simptome dermatologice, cum ar fi mâncărimea sau erupțiile cutanate.
- Anumite probleme neurologice, cum ar fi amețelile, amorțelile sau convulsiile non-epileptice, pot fi atribuite somatizării.
Așa reduci somatizarea!
Pentru a reduce somatizarea, este important să înveți să gestionezi eficient stresul și să îți exprimi emoțiile în mod sănătos și constructiv. Exercițiile de respirație, yoga, dansul și alte forme de mișcare te pot ajuta să te calmezi și să îți limpezești mintea, pentru a combate stresul și anxietatea mai eficient. Dacă ai dificultăți în a exprima ce simți și nu reușești să te ajuți singură sau apelând la persoane de încredere, ia în calcul să mergi la câteva ședințe de psihoterapie - acestea sunt disponibile în prezent inclusiv online.
Se poate preveni?
Prevenirea sigură a somatizării poate fi dificilă, deoarece acest fenomen este influențat de o varietate de factori, inclusiv moștenire genetică, experiențe de viață anterioare și nivelul actual de stres sau anxietate. Cu toate acestea, există unele strategii și abordări care pot ajuta la reducerea riscului de somatizare, și anume:
-Mișcarea efectuată regulat, adaptată preferințelor și programului zilnic;
-Comunicarea deschisă și exprimarea emoțiilor și a îngrijorărilor;
-Menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională;
-Evitarea sau reducerea majoră a consumului de alcool, a fumatului și a zahărului.
Sursă foto: Shutterstock