Perele, darul zeilor
Gustoase şi cu un conţinut ridicat de apă, fibre şi vitamina C, perele sunt din aceeaşi familie ca merele. Aromate şi hrănitoare, recomandate în dietele de orice tip, se numără printre cele mai apreciate fructe.
În întreaga lume se găsesc peste 3.000 de soiuri de pere. Poetul antic Homer le vedea ca pe un dar al zeilor, iar chinezii, ca pe un simbol al nemuririi. La începutul secolului al XVIII-lea, perele erau considerate „fructele de aur“, graţie texturii moi şi cremoase a pulpei.
Soiul Passe-Crassane
Acesta este cel mai răspândit soi din lume, urmat de Williams. Spre deosebire de Italia şi Franţa, productivitatea pomului este mai scăzută la noi. Pentru a înflori, are nevoie de temperaturi ridicate. Fructele sunt rotunjite ca merele, au dimensiuni mari, culoare verde-gălbuie şi se disting prin aroma puternică. Se coc la începutul lunii octombrie şi se pot consuma până în luna martie.
Soiul Williams
Este considerat a fi un soi de calitate superioară, de aceea se numără şi printre cele mai consumate. Fructele sale sunt de mărime medie, de culoare galbenă, cu pulpă albă, fragedă şi zemoasă. Perioada de coacere debutează la sfârşitul lunii august şi se termină la începutul lui septembrie. Soiul are o productivitate ridicată.
Soiul Curé
Originar din Franţa, este un soi de iarnă foarte popular la noi în ţară. Slab parfumat, se caracterizează prin fructele mari, cu formă alungită, care au o dungă pe lungime de culoarea ruginii. Fructele se coc la sfârşitul lunii septembrie până la începutul lui octombrie, având un gust nu foarte dulce, mai ales în anii cu toamne secetoase.
Soiul Beurré Hardy
De provenienţă franceză, soiul Beurre Hardy a fost introdus în România începând cu anul 1904. Între acest soi şi gutui există o asemănare foarte mare, de aceea se foloseşte la altoirea gutuiului. Fructele au formă conică, cu vârful larg şi pulpă zemoasă de culoare alb-verzuie, cu un gust dulce. Perele încep să se coacă la jumătatea lunii septembrie şi pot fi consumate în maximum 60 de zile de la recoltare.
Soiul Haydeea
Este ideal pentru obţinerea compoturilor, gemurilor şi a nectarului de pere. Fructele sale de culoare verde deschis au dimensiuni medii. Se coc la sfârşitul lunii septembrie şi pot fi consumate în maximum 2 săptămâni. Au un gust dulce şi aromat şi, pentru a-şi păstra toate calităţile nutritive, se recomandă să fie mâncate în stare proaspătă.
Tabelul caloriilor
Valoare energetică 58 kcal
Proteine 0,4 g
Glucide 16 g
Valoare energetică 99 kcal
Proteine 0,3 g
Glucide 20,5 g
Valoare energetică 271 kcal
Proteine 0,4 g
Glucide 23,2 g
Valoare energetică 57 kcal
Proteine 0,2 g
Glucide 15,76 g
Perele sunt mai gustoase dacă se culeg înainte de a se coace complet.