Sfaturi pentru persoanele care lucrează noaptea
Un studiu publicat în „Safety and Health at Work” (SUA) arată că schimbul de noapte reprezintă un factor de risc pentru sănătate şi bunăstare, atât la nivel social, cât şi psihofizic, pornind de la o perturbare a ritmurilor circadiene biologice şi a ciclului de somn/trezire, tulburări psihosomatice, care ar putea să includă, de asemenea, cancerul şi să se extindă la afectarea eficienţei performanţei, precum şi a vieţii familiale şi sociale.
Dacă eşti una dintre persoanele care lucrează noaptea, iată câteva sfaturi:
Ia pauze dese
Indiferent de ce lucrezi, este foarte important să iei pauze frecvent. Pauza poate fi de 5-8 minute pentru fiecare oră de muncă. Luarea pauzelor te protejează de potenţialele pericole ale statului îndelung pe scaun. În plus, pauza ajută la stimularea creativităţii şi la susţinerea atenţiei şi concentraţiei, la scăderea riscului de obezitate, la menţinerea ochilor sănătoşi etc.
Practică execiţii
Schimbul de noaptea nu te scuteşte de sport. Sportul regulat ajută organismul să se adapteze la circumstanţele stresante, incluzând programul de somn nontradiţional al turei de noapte. Îţi întăreşte imunitatea şi îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria. Poţi face câteva exerciţii chiar înainte sau după muncă, petrecând 30 de minute efectuând un exerciţiu cardio. Chiar şi mersul pe jos până la muncă este eficient.
Dormi suficient
Oamenii care lucrează în schimbul de noapte suferă de probleme legate de somn, deoarece ceasului biologic îi este greu să se adapteze la somn în timpul zilei. Dar, indiferent de situaţie, trebuie să dormi atât cât are nevoie organismul. În schimb, creşte riscul de obezitate, boli de inimă, stres şi alte probleme de sănătate.
Limitează consumul de cafea
Lucrul din timpul nopţii te obligă să bei mai multă cafea, ceai şi alte băuturi pe bază de cofeină pentru a rezista. Dar consumul excesiv de cofeină poate fi rău pentru sănătatea ta. Cofeina poate rămâne în organism până la opt ore şi îţi poate afecta somnul. Un studiu publicat în „ Sleep Medicine” arată că noii muncitori trebuie să evite consumul de cafea pentru a-şi îmbunătăţi somnul. Cofeina din cafea interferează cu somnul, iar acest efect secundar se înrăutăţeşte odată cu înaintarea în vârstă. Dacă îţi place cafeaua, recomandat este să bei în jur de două până la trei ceşti mici de cafea obişnuită pe zi.
Mănâncă sănătos
Ce mănânci face o mare diferenţă în sănătatea ta. Ca lucrător de noapte, eşti deja predispus la mai multe probleme de sănătate. Adoptă o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, bogată în legume, proteine slabe, nuci, ouă şi alimente bogate în antioxidanţi. Gustările trebuie să fie la fel de sănătoase, un măr sau o mână de nuci cu iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi, de exemplu.
În acelaşi timp, evită băuturile carbogazoase, produsele de panificaţie, dulciurile şi alimentele din carbohidraţii fără fibre (indicele glicemic ridicat), cum ar fi pâinea albă. De asemenea, evită să mănânci alimente grase şi prăjite, mai ales pe timp de noapte, deoarece acestea pot creşte riscul de boli de inimă şi diabet de tip 2. Mai mult, evită alimentele bogate în fier pe timp de noapte, deoarece ele pot perturba ritmul circadian al ficatului.
: