Activitatea corpului noaptea. Ce se întâmplă în el când dormi?
Ştiai că fiecare organ intern are zilnic o activitate maximă de două ore? Te invităm să descifrezi acum tainele bioritmului tău, pentru a fi mereu în formă! Iată ce trebuie să ştii despre activitatea corpului noaptea.
Noaptea,în timpul somnului,corpul continuă să funcţioneze. Organele interne îşi au propriul orar:unele îşi reduc activitatea,altele,dimpotrivă.
Dacă unele funcţionează intens ziua,altele „lucrează” mai ales noaptea.
Iată de ce este bine să ştii ce se întâmplă în această „uzină” vie şi cum poţi să-i păstrezi sănătatea!
Activitatea corpului noaptea - 19.00-21.00. Când se lasă seara...
Te surprinde faptul că ai dintr-odată după ora 19 o stare mai bună şi te simţi mai energică,în ciuda faptului că ai avut o zi obositoare?
E o stare de vitalitate explicabilă:ea se datorează circulaţiei sangvine,care între orele 19 şi 21 are cea mai intensă activitate.
Studii recente arată că,în acest interval,copiii adorm mai greu tocmai pentru că circulaţia sangvină este mai intensă şi-i predispune la... joacă.
21.00-23.00. Ore pline de energie
Când vine vorba de activitatea corpului noaptea, între 21 şi 23, trebuie să ştii că în corp se produce o acumulare intensă de energie,motiv pentru care chinezii numesc intervalul amintit „triplul încălzitor”.
Dacă simţi nevoia de mai multă căldură,lucrul acesta se explică prin faptul că trupul tău încearcă să-ţi dea un semnal că te confrunţi cu un dezechilibru fizic sau emoţional. În mod normal,ar trebui să te simţi confortabil!
Cei tineri şi sănătoşi simt nevoia de a ieşi în oraş şi de a fi activi.
Cât despre ideea de a te culca devreme,pentru că somnul înainte de miezul nopţii te reface,se pare că e total greşită!
Activitatea corpului noaptea - 23.00-01.00. Cum stai cu bila şi cu digestia?
Vezica biliară şi ficatul îşi realizează cel mai bine funcţiile în intervalul cuprins între 23 şi 1.
În cazul în care vezica biliară îţi creează probleme,întregul organism îţi va fi dat peste cap.
Problemele digestive nu trebuie să fie neglijate,aşa că dacă te trezeşti între aceste ore,gândeşte-te să-ţi faci o programare la medic pentru a verifica dacă stai bine cu sănătatea ficatului sau a bilei.
Evită seara mâncărurile prăjite şi grăsimile şi încearcă,pe cât posibil,să mergi la culcare liniştită,fără nervi.
Stresul îţi afectează şi el sistemul digestiv!
1.00-05.00. Efectul alcoolului şi al nicotinei
În ceea ce priveşte activitatea corpului noaptea, între orele 1 şi 5 dimineaţa,alcoolul şi nicotina îşi înteţesc efectul dăunător. De ce? Să le luăm pe rând. Mai întâi,ficatul! E organul care funcţionează intens între 1 şi 3. Odihna prin somn este esenţială,pentru ca el să-şi refacă „forţele”.
Pentru un efect maxim,ai grijă să ai parte de o bună încălzire a corpului în timpul nopţii. Şi nu uita că toxicitatea alimentelor,alcoolul,nicotina şi stresul îţi îmbolnăvesc ficatul! După ora 3,cea mai intensă activitate o au plămânii.
De aici şi accesele de tuse ale fumătorilor înrăiţi,în jurul orei 5 dimineaţa. Aceasta se explică şi prin faptul că ei elimină atunci substanţele nocive acumulate prin fumat.
Activitatea corpului noaptea - 05.00-07.00. Organism cu toxicitate mărită?
Când se luminează de ziuă,între 5 şi 7 dimineaţa,intră în acţiune intestinul gros. Ştiai că în intestinul subţire hrana stă aproximativ două ore,pe când în cel gros poate rămâne chiar şi 20 de ore? Constipaţia face să crească toxicitatea în organism.
El are nevoie de o digestie cât mai bună,iar pentru asta trebuie să-i dai un mic dejun bogat în fructe şi în lactate.
Nu neglija niciunul din semnalele transmise de corpul tău!
Există un ceas interior după care trebuie să te ghidezi pentru a îmbătrâni frumos,cunoscându-te în totalitate şi păstrându-ţi,neapărat,sănătatea!
Activitatea corpului noaptea şi tratamentul nocturn
Dacă simţi în somn un disconfort în zona ficatului,îţi sunt de ajutor compresele calde şi umede. Iar pentru activarea funcţiei biliare,bea un ceai fierbinte de pelin,cu 20 de minute înainte de cină. În schimb,evită pe cât posibil băuturile şi alimentele reci!
Dacă ştii că ai probleme cu bila şi cu ficatul,n-ai voie să munceşti în timpul nopţii,nici să-ţi pierzi timpul nedormind,pentru că,în acest fel,cele două organe nu se pot reface.
Dar să vedem ce se mai întâmplă în ciclul de funcţionare a organelor interne,în cele 6 ore care au mai rămas din noapte...