Vinul îngraşă sau nu?
Poţi să bei din când în când un pahar de vin, fără să-ţi fie teamă că îţi va afecta silueta. Aportul caloric depinde însă şi de tipul de vin pe care-l savurezi, factorul cheie fiind conţinutul de alcool al băuturii.
Alcool mare, aport energetic mare
Lichidul rezultat din fermentaţia strugurilor nu este lipsit de calorii. Cu cât procentul de alcool din vin este mai mare – acesta fiind marcat obligatoriu pe etichetă - , cu atât creşte valoarea energetică a lichidului. Paradoxal, există cazuri când un vin demi-dulce dar cu conţinut mai mic de alcool are mai puţine calorii ca un vin sec dar cu procent mare alcoolic.
Vinul roşu creşte apetitul
Majoritatea vinurilor roşii nu au multe calorii. Însă trebuie să ţii cont şi de faptul că vinul, chiar şi în cantitate mică, îţi provoacă foame. Şi nu pofteşti la o salată, ci la produse grase şi sărate. O dovedeşte o cercetare americană, care a monitorizat preparatele preferate ale băutorilor de vin.
Cantitatea contează
Dacă vrei să-ţi menţii silueta, opreşte-te după un pahar cu vin (150 ml). Asigură-te că, înainte de a bea ai servit o masă pe bază de proteine animale – de preferinţă, un preparat cu peşte gras sau cu carne roşie, slabă.
Valoare energetică, în funcţie de tipul vinului
Trebuie să ştii că un pahar de 150 ml de vin alb dulce, cu 6-9 % alcool, oferă aproape 150 de calorii. Dacă tăria alcoolică a produsului creşte, valoarea energetică urcă şi ea la 200 de calorii/pahar. În comparaţie, un vin alb sec de tărie alcoolică normală are până-n 150 de calorii. Vinul roşu sec are valoare energetică mai mare: 135-160 calorii pentru un vin cu tărie alcoolică până-n 13 %, şi peste 165 de calorii pentru un vin cu conţinut mai mare de alcool. Un pahar de vin spumant are în jur de 158 de calorii.