Cand se vopsesc ouăle de Paşte, conform tradiţiei

23 aprilie 2019   Spiritualitate

Tradiţia spune că ouăle de Paşte se vopsesc în Joia Mare, nicidecum în altă zi din Săptămâna Mare. Se spune că ouăle înroşite în Joia Mare te feresc de necazuri.

În Săptămâna Patimilor, toţi creştinii se pregătesc să întâmpine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât şi de una trupească.

Dacă până miercuri se pune accentul pe curăţenie, ziua de joi este rezervată vopsirii ouălor, căci acestea, alături de pasca tradiţională, acestea nu pot lipsi de pe masa de Paşte.

De ce vopsim ouă de Paşte

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii.

Totodată, se povesteşte că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăţ de bucurie, iar unul dintre ei ar fi spus: ''Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus''. Şi pe dată ouăle s-au făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi.

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei.

 

Când se vopsesc ouăle

În Joia Mare, gospodinele din România vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Totuşi, culoarea roşie este primodială când vine vorba despre tradiţia vopsirii ouălor, iar asta deoarece aceasta simbolizează sângele lui Iisus, răstingnit pe cruce.

Se spune că vopsirea ouălor în Joia Mare, şi nu în altă zi, te fereşte de boli şi de necazuri. Totodată, ouăle înroşite în această zi vor fi bune tot anul.

Potrivit tradiţiei, nici coaja nu ar trebui aruncată, ci îngropată în pământul păşunilor, pentru a apăra vitele de deochi şi de năpastă.

O altă tradiţie din Joia Mare spune că în această zi femeile nu au voie să spele rufele. De asemenea, în această zi nu trebuie să dormi, dacă nu vrei să fii leneş tot anul. De altfel, femeile sunt aspru pedepsite de Joimăriţă dacă aţipesc în timpul zilei.

În anumite zone ale României, femeile tinere măritate se costumează în Joimăriţe şi pornesc în inspecţia altor gospodorii pentru a vedea dacă treburile casei au fost săvârşite ca la carte. În Joia Mare, toată curăţenia de Paşte trebuie finalizată.

Pe de altă parte, preoţii spun că nu există o regulă care să spună clar în ce zi se vopsesc ouăle. Important este să facem asta.

Ce simboliează culorile ouălor

În tradiţia populară de la noi, oul roşu de Paşti simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor.

Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

Ouăle închistrite sunt simbolul Mântuitorului, care a ieşit din mormânt şi a înviat, precum puiul din găoace.

Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. Ouăle încondeiate se mai numesc şi "ouă muncite", dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume. 

Iată cum poţi vopsi şi decora ouăle de Paşte:

Ouă de Paşte cu model de frunze

Vopseşte ouăle cu coajă de ceapă roşie

Cum vopseşti ouă de Paşte cu orez. O tehnică ce garantează ouă cu model, direct

Sursă: biserica.org, crestinortodox.ro,

Mai multe