Câte zile are postul Crăciunului, una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioşi

4 noiembrie 2019   Spiritualitate

Postul Crăciunul este unul dintre cele mai lungi şi importante pentru credincioşi. Postul Crăciunului ţine 40 de zile şi începe în fiecare an pe 15 noiembrie. În seara de 14 noiembrie, de Sfântul Filip, este lăsatul secului, iar în cazul în care această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie.

Postul Crăciunului ţine până în ziua de Ajun, inclusiv, 25 decembrie fiind prima zi în care credincioşii pot consuma alimente „de dulce”, precum carne sau lactate.

Ce nu trebuie să mănânci în Postul Crăciunului, care are 40 de zile

Potrivit calendarulortodox.ro, în acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanti) şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste şi vin.

Citeşte şi: Rugăciunea către Îngerul Păzitor. Rosteşte-o în fiecare zi de joi şi vei scăpa de relele din viaţa ta

Dezlegări în Postul Crăciunului, care are 40 de zile

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă praznuieste vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consumă untdelemn şi vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie roşie atunci se face dezlegarea şi la peste. În zilele de marţi şi joi credincioşii pot consumă peste, vin sau untdelemn.

Se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, dar şi pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 şi 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica praznuieste Sfinţii mai importanţi.

Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxă praznuieste Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. 

Citeşte şi: Când începe Postul Crăciunului 2019 şi ce trebuie să mănânci în această perioadă

Zi de post negru în Ajunul Crăciunului

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făînă şi poame deoarece cu seminţe a ajunat şi Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilor, care au prevestit şi aşteptat Naşterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Mai multe