Conform rânduielilor bisericeşti, anul acesta se va lăsa sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea şi se va lăsa sec cu o zi înainte. Astfel, potrivit calendarului ortodox, postul Crăciunului va începe pe 15 noiembrie şi se va încheia pe 24 decembrie, timp în care nu se vor face nici nunţi şi nici botezuri.

Citeşte şi: Când sărbătoresc credincioşii moşii de toamnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor

Postul Crăciunului este perioada în care credincioşii obişnuiesc să postească de carne, brânză şi ouă, iar în zilele de luni, miercuri şi vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei şi fără vin. Tot în post, în zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin, iar în sâmbetele şi duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin, potrivit Libertatea.ro.

Citeşte şi: Cea mai puternică rugăciune de iubire îţi salvează relaţia. Rosteşte aceste cuvinte şi vei atrage norocul

În ceea ce priveşte dezlegarea la peşte pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, dezlegare la peşte va fi şi în zilele cu sfinţi însemnaţi, dar şi în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie şi 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marţi sau joi.