Ce este dezlegarea şi când se face?

1 octombrie 2017   Spiritualitate

Sunt anumite momente în viaţă când preotul poate interveni pentru a oferi o dezlegare şi pentru a desface o legătură prin rugăciune, prin puterea harului şi prin lucrarea Duhului Sfânt.

Rugăciunea de dezlegare după spovedanie

În timpul săvârşirii Sfintei Taine a Spovedaniei, duhovnicul îşi pune mâinile pe creştetul credinciosului şi spune rugăciunea de dezlegare: „Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul şi cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine, fiule (fiică), şi să-ţi lase ţie toate păcatele. Şi eu, nevrednicul preot şi duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert şi te dezleg de toate păcatele tale, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin“. Prin dezlegarea de păcate, Taina Pocăinţei ajută la liniştirea conştiinţei şi-l apropie pe cel păcătos de Mântuitor. Prin această rugăciune, harul lui Hristos lucrează în sufletul credinciosului, îi vindecă sufletul, îi dă putere să lupte cu păcatele şi tentaţiile lumii. Odată dezlegat de păcate, cel venit pentru spovedanie poate primi Sfânta Împărtăşanie.

Când nu se oferă dezlegare de păcate

Sunt situaţii în care preotul nu poate da dezlegare. Dacă observă o lipsă a dorinţei de îndreptare sau a părerii de rău pentru păcatele săvârşite, va amâna dezlegarea pentru o anumită perioadă. Necredincioşii sau ereticii nu primesc nici ei dezlegarea dacă vin la spovedanie doar din curiozitate sau din alte motive decât pentru a găsi împăcarea cu Dumnezeu şi pentru a se curăţa de păcate. De asemenea, se poate întâmpla ca după oferirea dezlegării, duhovnicul să-l oprească de la Sfânta Împărtăşanie pe credincios. Vindecarea sufletească cere timp, luptă cu pornirile cele rele şi cere fapte bune pentru a obţine iertarea şi pentru a fi vrednic a te apropia de potirul cu Preacuratele Taine, Trupul şi Sângele Domnului. Cu îndrumare din partea preotului, ţinând post şi făcând ceea ce e plăcut lui Dumnezeu, după următoarea spovedanie se oferă dezlegare de păcate şi vrednicia de a primi împărtăşania.

Rugăciunile de dezlegare şi iertare sunt citite de preot şi în timpul slujbei de înmormântare. Chiar dacă cel trecut la Domnul s-a spovedit înainte, este posibil să fi rămas cu unele păcate neiertate sau nedezlegate în timpul spovedaniei. De aceea, se cere de la Dumnezeu eliberarea lui de blesteme şi iertarea de păcate pentru ca sufletul lui să odihnească împreună cu cei drepţi. Părintele se roagă astfel: „Pentru ca sufletul celui adormit să meargă acolo de unde fiinţă şi-a luat până la obşteasca înviere, iar trupul să se desfacă în cele dintru care a fost alcătuit, pentru orice a greşit în această viaţă, cu cuvântul sau cu gândul, dezlegându-l şi de legătura pusă asupra lui, cu care el însuşi din mânie sau din altă pricină s-a legat pe sine sau de la arhiereu sau de la altcineva a suferit o alunecare ca aceasta, prin invidia şi prin lucrarea diavolului“.

Ce semnifică dezlegarea la peşte

În timpul perioadelor de post de peste an sunt prezente şi câteva zile de dezlegăre la peşte, în care se pot mânca vieţuitoare marine şi ulei, şi se poate bea vin. Sunt zile de post în care credincioşii trăiesc bucuria prezenţei Mântuitorului alături de ei într-o vreme în care luptă mai mult cu păcatele şi în care conştientizează ispitele. Peştele este un simbol creştin aparte. În limba greacă „ichtis“ era un acronim care se decifra: „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul“. În perioada prigoanei creştine, peştele era simbolul prin care cei care credeau în Hristos se recunoşteau.

... Sfinţii Apostoli au fost primii care au săvârşit spovedania şi i-au dezlegat de păcate pe arhierei, cei din ierarhia superioară a clerului ortodox? Aceştia au încredinţat mai apoi această taină şi preoţilor, care îi ascultau pe păcătoşi şi le dezlegau numai păcatele uşoare. Pentru cele grele, îi trimiteau la arhierei, care în funcţie de gravitatea faptelor îi dezlegau sau nu.

...taina Spovedaniei cuprinde patru părţi? Acestea sunt durerea inimii pentru păcatele săvârşite, spovedania propriu-zisă, îndeplinirea canonului şi dezlegarea păcatelor.

...rugăciunea de dezlegare a fost alcătuită de Sfântul Mitropolit Petru Movilă? Acesta a modificat formula veche, bizantină cu una latină.

Mai multe