Ce nu ştiai despre praznicul Sfinţilor Mihail şi Gavriil

8 noiembrie 2024   Spiritualitate

În fiecare an, în ziua de 8 noiembrie, are loc marea sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cei doi sfinţi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai şi sunt pictaţi în biserici pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, ca păzitori ai uşilor Raiului.

La început, în cea de-a opta zi a lunii Brumar era sărbătorit doar Sfântul Arhanghel Mihail. Peste ani, a început să fie prăznuit şi Sfântul Gavriil, iar în prezent, toată ceata îngerilor este pomenită în rugăciunile creştinilor pe 8 noiembrie, zi marcată de o serie de datini străvechi.

Sfinţii Arhangheli au o misiune înaltă, aceea de a fi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. De altfel, în limba greacă veche „archangelos“ însemna conducători sau primii între îngeri, cei care însoţesc omul până la moarte şi stau la căpătâiul lor la capătul vieţii când trec la Domnul. De aceea sunt pictaţi în biserici pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, ca păzitori ai uşilor Raiului. Află mai multe despre ei în cele ce urmează!

Separă anotimpurile, a finele anului

Conform credinţei populare, hotarul dintre toamnă şi iarnă este chiar sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. În preajma marelui praznic, mai sunt câteva zile însorite şi calde în perioada dintre acest mare praznic şi următorul, Naşterea Mântuitorului.

Despre Sfântul Arhanghel Mihail se credea că stăvilea sosirea rapidă a frigului. El era văzut ca un protector al astrului solar şi al Lunii. Potrivit unei legend, atunci când diavolii au vrut să le fure de pe cer, cum se întâmplă la eclipse, sfântul intervine şi readuce lumina.

Aşa îi recunoşti uşor în icoane!

În reprezentările iconografice, Arhanghelul Mihail este prezentat ca un ostaş care ţine în mâna dreaptă o sabie de foc, simbol al luptei cu diavolul, iar în cea stângă o balanţă, semn al judecăţii.

Mai uşor de remarcat în icoane, Arhanghelul Gavriil are în mâna dreaptă o lance sau un crin care aminteşte de Bunavestire, momentul în care i-a adus Fecioarei Maria vestea naşterii lui Hristos, iar în mâna stângă un disc sau o sferă cu monograma Mântuitorului, drept dovadă că Îi este slujitor.

Arhanghelul Mihail ocroteşte bolnavii

Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor îngereşti, poartă cheile Raiului şi este un luptător înfocat împotriva diavolului. Despre el se spune că, de-a lungul vieţii fiecăruia, se îngrijeşte ca acesta să rămână pe calea cea dreaptă. Este şi protectorul celor care au probleme grave de sănătate. Veghează bolnavii la capetele lor, dacă le este dat să moară, sau le stă la picioare, dacă le-a fost sortit să mai trăiască.

Vezi şi: Puterile extraordinare ale îngerilor

Potrivit credinţei populare, aceia care muncesc în ziua marelui praznic al Sfinţilor Mihail şi Gavriil se vor chinui foarte mult în preajma morţii. De altfel, despre Arhanghelul Mihail se spune că este cel ia sufletul celui adormit şi-l duce Domnului, pentru ca Acesta să hotărască unde îşi va petrece omul odihna veşnică.

Sfântul Gavriil alungă temerile

Considerat şi mesagerul mântuirii, arhanghelul Gavriil este cinstit de credincioşi în special pentru că a fost trimis de Dumnezeu pentru a vesti naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. El apropie creştinii de Dumnezeu, îi ajută să nu se teamă, ci să aibă curajul de a se apropia de El şi de a pune început bun lucrării de mântuire a sufletului. Mai mult, cum a fost şi cel care a adus Buna Vestire a zămislirii Mântuitorului, el protejează mamele şi pe pruncii lor.

Moşii de Arhangheli, prilej de pomenire

În sâmbăta dinaintea sărbătorii, se fac pomeni pentru sufletele tuturor celor care au murit din familie, iar acea zi poartă numele de Moşi de Arhangheli.

Te-ar mai putea interesa: Când se dă de pomană şi de ce e bine să faci acest lucru

La praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se aprind lumânări atât pentru vii, cât şi pentru cei care au trecut la Domnul fără lumânare, pentru a avea drumul de veci luminat şi pentru a le fi călăuză în lumea de dincolo. Această datină s-a menţinut îndeosebi în satele din Bucovina.

FOTO: Doxologia

Mai multe