Puterile extraordinare ale îngerilor
Numiţi şi mesagerii lui Dumnezeu, îngerii reprezintă puntea dintre om si divinitate. Sunt creaturi spirituale, netrupeşti, invizibile şi nemuritoare, fiinţe dotate cu inteligenţă şi voinţă, create de Dumnezeu înainte de lumea materială.
Termenul de „îngeri“ desemnează vestitorii-căci aceştia vestesc şi fac cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu pe Pământ. Ziua din săptămână consacrată îngerilor este lunea. În Sfânta Scriptură,ierarhia cerească este compusă din 9 cete îngereşti,grupate în 3 trepte. În prima şi cea mai înaltă treaptă sunt cei care se află mai aproape de Dumnezeu:Tronurile,Heruvimii şi Serafimii. În cea de-a doua treaptă sunt Stăpâniile,Domniile şi Puterile,iar în cea de-a treia Începătoriile,Îngerii şi Arhanghelii. Arhangheliiau o putere mare şi misiunea de a apăra ţările şi popoarele.
Arhanghelul Mihail,conducătorul Puterilor cereşti
Numit de biserică slujitor al legii,al dreptăţii şi al adevărului,numele său semnifică în ebraică „cine este ca Dumnezeu?“ (mi=cine,cha=ca,El=Dumnezeu). Este arhanghelul luminii şi al focului şi este conducător al Puterilor cereşti. El i-a alungat pe Lucifer şi ceata îngerilor căzuţi din ceruri,rostind cuvintele regăsite şi în Sfânta Liturghie:„Să stăm bine,să stăm cu frică,să luăm aminte!“. În iconografia ortodoxă,Arhanghelul Mihail este reprezentat ca un tânăr puternic şi frumos,care poartă în mâna dreaptă o sabie de foc,iar în mâna stângă un scut,o creangă de curmal,o lance sau un steag alb,semn că vesteşte dreptatea Lui Dumnezeu şi îi apără pe credincioşi. El pedepseşte popoare rele şi apără popoare bune care împlinesc voia lui Dumnezeu. În Noul Testament,Arhanghelul Mihail apare la Învierea Domnului,fiind cel care ridică piatra de pe uşa mormântului. Conform Scripturii,toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
Citeşte şi:Mihai şi Gavriil-sărbătoarea îngerilor
Arhanghelul Gavriil,vestitor al mântuirii
Numele Său semnifică în limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea“. În tradiţia ebraică,a fost îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra aşezărilor Sodoma şi Gomora. Sfântul Arhanghel Gavriil,ca înger al bucuriei şi al blândeţii lui Dumnezeu,a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că o vor naşte pe Fecioara Maria. După evanghelistul Luca,Gabriel ar fi anunţat atât naşterea lui Ioan Botezătorul,cât şi a lui Iisus. Este ocrotitorul familiilor,fecioarelor,copiilor,al mamelor care dau naştere micuţilor pe care îi cresc în credinţă şi îi pregătesc pentru mântuire şi pentru viaţă veşnică. El este şi ocrotitor al monahilor şi monahiilor,al celor care vieţuiesc în mănăstiri şi în sihăstrie. Gavriil apare înfăţişat de obicei în icoane purtând veşminte albastre sau albe şi un crin-simbol al Maicii Domnului.
Rafael,conducătorul îngerilor păzitori
În limba ebraică,numele său,compus din cuvintele „Rafa“ şi „El“,înseamnă „Domnul Vindecătorul“. Rafael este cel care l-a însoţit pe tânărul Tobia în călătoria sa în Mesopotamia pentru a recupera banii tatălui acestuia. Tot el a eliberat-o pe Sara de diavol şi a favorizat căsătoria acesteia cu Tobia. Considerat conducătorul îngerilor păzitori şi îngerul providenţei,Arhanghelul Rafael veghează asupra întregii omeniri. Este recunoscut ca fiind un vindecator al celor bolnavi,călăuzitor tainic al celor ce călătoresc şi ocrotitor al celor căsătoriţi. Adesea este reprezentat în iconografia creştină împreună cu tânărul Tobia şi cu câinele său,şi este înfăţişat ca un călător care merge prin lume cu baston şi sandale,cu traista pe umăr.
Citeşte şi:Rugăciuni către Sfinţii Arhangheli pentru fiecare zi a săptămânii
Îngerul păzitor,primit la botez
Fiecare om primeşte la Taina Sfântului botez,prin graţie divină,un înger păzitor. Acesta are mare putere,atât în viaţa de acum,aparând de duhurile rele,cât şi în vremea morţii,însoţind sufletele adormiţilor prin vămile văzduhului,până la 40 de zile. El este martorul vieţii noastre,atât al faptelor bune,cât şi al celor rele. Când facem lucruri rele,plânge şi se întristează,iar când facem fapte bune,se bucură. De aceea,e bine să i te rogi,citind acatistul Îngerului Păzitor („Sfinte Îngere,mijloceşte între cele de Sus să mi se lumineze mintea,să cunosc care este voia lui Dumnezeu cea bună,plăcută şi desăvârşită şi inima mea o îndreptează ca să săvârşesc cu osârdie fapte bune“,„Ingerul meu Păzitor,cere pentru mine puterea harului dumnezeiesc,întru care să umblu neabătut şi fără poticneală pe mântuitoarea cale a poruncilor lui Hristos,iar cu inima şi cu gura să slăvesc neîncetat Preasfântul Nume al Dumnezeului nostru şi să cânt Lui:Aliluia!”).Ştiai că......sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil,împreună cu soborul tuturor puterilor cereşti sunt prăznuiţi pe 8 noiembrie? Aceasta,pentru că cifra 8 reprezintă simbolul vieţii veşnice.