Maslul, slujba care vindecă trupul şi sufletul când eşti în necaz

24 martie 2011   Spiritualitate

Atunci când eşti bolnav sau când cineva drag se află în necaz, îţi vine în ajutor o slujbă specială: Maslul. Poţi merge la orice biserică unde se săvârşeşte, pentru a te primeni sufleteşte.

Te-ar putea interesa şi:

Puterile tămăduitoare ale Sfântului Andrei

Molitfele,cele mai puternice rugăciuni

Slujba dedicată celor bolnavi

Maslul este una dintre cele şapte taine ale bisericii şi este o slujbă dedicată celor bolnavi trupeşte sau sufleteşte,dar şi celor care-şi simt sufletul încărcat de păcate şi vor să-l purifice.

Maslul se săvârşeşte atât în biserică,cât şi în casele credincioşilor sau în spitale,cu condiţia să fie o zi de post şi să participe cel puţin trei preoţi. În mănăstirile sau în bisericile mari,slujesc chiar şi şapte preoţi.

Ce este Maslul?

Rugăciunile Maslului au mare putere asupra celor care participă la ele şi nu puţine sunt vindecările sau ameliorările stării de sănătate ale celor ce le-au ascultat. Nu doar rugăciunile contribuie la starea de bine a credincioşilor.

La această slujbă,ei sunt unşi cu ulei sfinţit pe frunte şi pe mâini,dar şi pe locurile bolnave. Însuşi cuvântul „maslu” înseamnă „untdelemn sfinţit”,în limba slavă.

Pe masa unde se slujeşte Maslul, oamenii pun untdelemn şi făină,aduse de acasă. Este bine ca din acestea să se facă turtiţe nedospite,care apoi să fie date bolnavului să le mănânce pe stomacul gol,după ce a băut aghiazmă.

Uleiul de la Maslu se mai poate adăuga în mâncarea celui suferind,pentru a-i ajuta la însănătoşire. Nu este bine să se arunce nici măcar un strop din ceea ce s-a gătit cu cele sfinţite,totul trebuie mâncat.

Uneori,la sfârşitul slujbei se face aghiazmă,iar cei prezenţi sunt stropiţi cu ea pentru izgonirea răului. Aceasta se poate lua acasă şi se bea pe stomacul gol. Credincioşii aduc şi icoane,pentru a fi sfinţite.

În ce constă Maslul

Participarea cu credinţă la această slujbă este foarte importantă,dar uneori Dumnezeu lucrează prin alţi oameni. Aşa că,dacă avem în familie bolnavi care nu sunt credincioşi,putem să-i ajutăm rugându-ne pentru ei şi pomenindu-i la Maslu. Unele persoane aduc obiecte care aparţin celor dragi,pentru a le sfinţi.

Maslul constă în citirea a şapte fragmente din Evanghelie,din Epistolele Apostolilor,şi a unor rugăciuni speciale. La sfârşit,credincioşii se adună în jurul preoţilor care ţin Evanghelia deschisă deasupra lor,spunând:„Nu pun mâna mea cea păcătoasă peste capul celui ce a venit la Tine cu credinţă,ci pun mâna Ta cea puternică şi tare,ce se află în această Sfântă Evanghelie”.

Un obicei lăsat de Mântuitorul

Maslul este o Taină ce a fost dată de Însuşi Mântuitorul,când i-a trimis pe Sfinţii Apostoli la propovăduire,zicându-le:„Celor ce vor crede,aceste semne vor urma:în numele Meu,demoni vor izgoni,peste cei bolnavi îşi vor pune mâinile şi se vor face sănătoşi” (Evanghelia după Marcu).

Sfinţii Apostoli au practicat Taina Sfântului Maslu chiar de la început,după cum se scrie:„Scoteau mulţi demoni şi ungeau cu untdelemn pe mulţi bolnavi şi-i vindecau”. Şi Sfântul Iacob,în epistola sa,îi îndeamnă pe credincioşi:„Este cineva bolnav între voi ? Să cheme preoţii Bisericii şi ei să se roage pentru el,ungându-l cu untdelemn,în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi,de va fi făcut păcate,se vor ierta lui”.

Mai multe