Mir sfinţit. Puterea vindecătoare a untdelemnului pus pe frunte

1 49984 original jpg jpeg

Cunoscut în popor sub denumirea de mir, undelemnul sfinţit este considerat a avea puteri vindecătoare asupra celor suferinzi. Totodată, acest mir sfinţit este privit şi ca un simbol al vindecării sufleteşti.

Prin mir sfinţit, credincioşii primesc pecetea

În Biserica Ortodoxă Română,cu mai puţin de opt decenii în urmă,a fost introdusă practica miruirii credincioşilor,după sfintele slujbe. Numirea acestei rânduieli-miruire-vine de la cuvântul slavon „mir“,care înseamnă „pace“. Preotul unge fruntea credinciosului cu mir sfinţit, în Semnul Sfintei Cruci,cu untdelemnul din candela care arde în dreptul icoanei de pe iconostas. Prin această ungere,credincioşii primesc pecetea.

Untdelemnul sfinţit este ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui care se sfinţeşte la taina Sfântului Maslu sau la slujba Litiei. La slujba Litiei se aduce la biserică şi se binecuvântează (alături de pâine şi vin)  untdelemn. La slujba Marelui Maslu credincioşii aduc o sticlă de ulei şi un pachet de făină. După sfinţire,darurile de iau acasă. Uleiul de la Sfântul Maslu se păstrează în sticluţe curate şi nu se aruncă niciodată.

Alină suferinţele

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „untdelemnul este considerat simbol al milostivirii“. Credincioşii cer şi speră ca prin mir sfinţit să dobândească una dintre formele şi manifestările acestei milostiviri, în special vindecarea sau alinarea suferinţelor cauzate de boli. Uleiul sfinţit la slujba Sfântului Maslu se pune în candela din camera celui bolnav. Totodată,cu acest ulei se unge bolnavul pe frunte sau pe zona afectată de boală,iar cu făina sfinţită se fac nişte turtiţe,cu apă şi sare,care se mănâncă,de regulă,pe stomacul gol.

În unele zone ale ţării,miruirea se mai numeşte şi „primirea sfântului untdelemn“. În parohiile din Mitropolia Moldovei şi Sucevei,precum şi-n câteva parohii din Mitropolia Banatului,miruitul se face în toate duminicile şi sărbătorile din cursul anului. În cea mai mare parte din parohiile ortodoxe din Banat,cât şi în Biserica Ortodoxă Rusă,miruirea se face numai la praznicele împărăteşti şi la sărbători.

Mir sfinţit - Sfântul şi Marele Mir

Este bine ca majoritatea credincioşilor să nu confunde untdelemnul folosit la miruire cu Sfântul şi Marele Mir. Sfântul Mir este un untdelemn amestecat cu 38 de substanţe aromate,după o reţetă specială,fiind sfinţit în Joia Mare. Mirul nu poate fi folosit decât în două rânduieli bisericeşti:Taina Mirungerii şi Sfinţirea Bisericii. Orice altă ungere se face cu untdelemn simplu.

Citeşte şi:

7 minuni de la Biserica Izvoarelor de Leac

O biserică în care dorinţele prind viaţă



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg