Obiceiuri de Mucenici

8 martie 2018   Spiritualitate

Pe 9 martie, creştinii se bucură de sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, dată care marchează în acelaşi timp şi începerea anului agricol. Această zi este însoţită de o serie de obiceiuri pentru cinstirea Mucenicilor şi pentru prosperitate.

Dincolo de tradiţiile specifice acestei zile, sărbătoarea în sine are o însemnătate aparte. Originari din Capadocia, cei 40 de mucenici au avut de dus o luptă grea, din cauza faptului că s-au opus prigoanei împotriva creştinilor, în partea de răsărit a Imperiului Roman, pornită de Împăratul Licinius. Deoarece au refuzat să se închine împăratului şi zeilor, au fost omorâţi în chinuri. Nici cu ultima suflare nu s-au lepădat de Hristos. În cinstea lor, pe 9 martie, se oficializează Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul sau a Darurilor mai înainte sfinţite.

Tradiţia preparării mucenicilor

Obiceiul preparării gustoşilor mucenici în formă de opt, din aluat uns cu miere şi presărat cu nucă, simbolizează oferirea de ofrande sufletelor adormite ale celor 40 de Mucenici. Mucenicii copţi se aduc la biserică împreună cu alte preparate tradiţionale pentru a primi binecuvântarea preoţilor, urmând apoi să fie daţi de pomană celor săraci, vecinilor şi membrilor familiei. În funcţie de regiune, sunt cunoscuţi sub denumirea de „mucenici“, „măcinici“, „sfinţişori“, „bradoşi“ sau „brânduşei“.

40 de pahare de vin

Potrivit tradiţiei, bărbaţii trebuie să dea pe gât câte un pahar de vin în cinstea fiecărui mucenic. Cele 40 de pahare sunt asociate totodată şi cu ideea de vitalitate şi putere de muncă, datorită proprietăţilor vinului de a pune sângele în mişcare. Deoarece 40 de pahare reprezintă o cantitate prea mare de vin, astăzi este suficientă simpla degustare a unui pahar cu vin.

Focul sfinţilor

În dimineaţa zilei de 9 martie, oamenii obişnuiesc să strângă la un loc gunoaiele din gospodării şi grădini şi să le dea foc, considerând astfel că alungă iarna şi că fac loc venirii primăverii. Tinerii, în special copiii, sar peste vâlvătaie, pentru a-şi purifica corpul şi pentru a se feri de boli, iar femeile păstrează cenuşa rămasă şi o presară în gospodării, în formă de cerc, pentru a proteja acareturile de şerpi.

Scoaterea plugului

De Sărbătoarea Muncenicilor este celebrată şi începerea noului an agricol, de aceea, oamenii îşi scot plugurile în faţa casei, în mod simbolic. Pentru ca noul an să fie îmbelşugat, se aruncă un ou peste plug, ca simbol al rodniciei. În anumite sate s-a păstrat tradiţia ca preotul să vină să stropească cu agheasmă plugul şi uneltele agricole, pentru a atrage prosperitatea.

Se prezice vremea

Se spune că aşa cum va fi vremea de ziua Sfinţilor Mucenici, aşa va fi şi de Paşte. Dacă va tuna, înseamnă că recolta din acel an va fi bogată, iar dacă va fi rece, iarna va ţine până pe 23 aprilie, adică până de Sfântul Gheorghe – ceea ce înseamnă că toamna va fi mai lungă.

Pentru spor în gospodărie

Femeile din Muntenia săvârşesc cu sfinţenie un ritual în ziua praznicului, acela de a stropi cu un mănunchi de busuioc înmuiat în aghiasmă toate încăperile casei, inclusiv obiectele din gospodărie, vasele în care gătesc preparatele de post, hainele şi proviziile adunate în cămară. Ele consideră că, în acest fel, familia va avea suficientă mâncare pâna la următoarea recoltă.

2 martie  ̶  8 martie

Creştinii ortodocşi împreună cu cei greco-catolici îl pomenesc pe Sf.e.m. Teodot al Cirenei.

Ortodocşii şi greco-catolicii îl prăznuiesc pe Sf.Cuv.Gherasim de la Iordan.

Ortodocşii şi greco-catolicii îşi amintesc de Sf.ep.Teofilact al Nicodomiei.

...o parte din moaştele Sfinţilor mucenici au fost găsite într-o capelă aflată sub pământ? Deasupra ei se construise o biserică în cinstea martirului Thyrus.

...ziua Mucenicilor este cea mai cunoscută sărbătoare a primăverii, după Paşte?

sursă foto:

Mai multe