Păcatul mândriei

19 noiembrie 2017   Spiritualitate

Este primul din cele şapte păcate capitale şi până şi cei mai drepţi dintre credincioşi au fost ispitiţi de el. Păcatul mândriei sau al trufiei îi pune pe toţi la încercare şi îi face să cadă în capcana propriului orgoliu.

Păcatul capital este unul considerat fundamental de Biserică. Potrivit Sfintei Scripturi, mândria izvorăşte din inima omului şi simbolizează iubirea de sine şi dispreţul faţă de semeni. Mândria nu e doar o simplă laudă, ci un mare păcat, făcut cu voie sau fără de voie.

Laudă de sine şi invidie

Păcătuieşti când îţi atribui meritele şi darurile care nu sunt ale tale, când te lauzi în faţa oamenilor pentru faptele tale, fără să te gândeşti că Dumnezeu te-a învrednicit pentru ele, când te superi pe aproapele tău şi ţii mânie, când invidiezi şi urăşti pe cineva pe care îl consideri mai bun decât tine sau când îţi doreşti să acaparezi toată atenţia celor din jur. Poate îţi par simple gesturi, dar toate acestea poartă cu sine sâmburele trufiei.

Trufia aduce ruşine

Înţelepţii spun că, odată cu mândria, vine şi ruşinea. Solomon arată în proverbele sale că, în timp ce cel smerit cu duhul capătă cinste, mândria omului îl coboară pe acesta şi îl acoperă cu ruşine. Odată căzut în păcat, omul se aseamănă cu îngerii care şi-au dorit locul lui Dumnezeu.

Smerenia şi credinţa, calea spre mântuire

Pentru a nu cădea în păcat, e important să ai discernământ, să fii un om smerit şi să ai întotdeauna frică de Dumnezeu. Lui Dumnezeu nu îi plac sufletele trufaşe şi este împotriva celor mândri, pe care îi pedepseşte aspru. Din mândrie se nasc alte păcate, certuri, mânie, lăcomie, invidie. Mândria este incompatibilă cu înţelepciunea, iar armele împotriva ei sunt rugăciunea şi iubirea aproapelui.

 „La rădăcina tuturor relelor stă vanitatea“

„Mândria este un păcat de moarte. Încă de la Facerea Lumii, mândria a împins-o pe Eva să guste din fructul oprit. Neascultarea faţă de bunul Dumnezeu i-a adus omului moartea, căci mândria care se înfiripă în sufletul omului aduce pieirea. Nimic nu e mai rău decât mândria, spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Un om trufaş se socoteşte mai bun decât toţi şi îşi urăşte aproapele. Cele mai mari războaie ale lumii sunt pornite din mândrie. La rădăcina tuturor relelor stă vanitatea. Când ucenicii lui Hristos l-au întrebat pe Mântuitor dacă poate să aleagă unul dintre ei pentru a fi liderul Apostolilor, Iisus le-a răspuns: „Toţi sunteţi egali în faţa lui Dumnezeu“. De când se nasc şi până mor, toţi credincioşii sunt la fel, însă mândria îi pune la încercare şi îi face să cadă în păcat. Pentru a te curăţa de acest păcat, e nevoie de căinţă, smerenie şi rugăciune. Fiecare duhovnic are o reţetă spirituală de a da penitentului anumite oprelişti. Dacă recunoşti, prin taina spovedaniei, că mândria ţi-a pus stăpânire pe suflet, ai intrat în starea de căinţă. De asemenea, faptele bune te curăţă de păcat. Dacă vrei să trăieşti bine, să nu aştepţi nimic de la nimeni, ci să aştepţi de la tine. Dacă nu am avea mândrie, am avea mai puţine păcate.“

Calendar creştin 10-16 noiembrie

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Mina, grabnic ajutător.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îşi amintesc de Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar credincioşii romano-catolici o pomenesc pe Sfânta Augustina.

În această zi, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ şi tot atunci începe Postul Naşterii Domnului.

Ştiai că...

...printre cele 7 păcate capitale din Biblie se numără: desfrânarea, lăcomia, mânia, invidia, lenea şi iubirea de arginţi? Conform moralei creştine, aceste păcate capitale sunt păcate de moarte, deoarece au ca urmare moartea sufletească a celui care le înfăptuieşte.

Mai multe