Unde duc păcatele trufiei?
Învăţăturile creştine spun că mândria este unul dintre cele mai mari păcate. Odată săvârşit, mai putem fi totuşi iertaţi? Vei afla în cele ce urmează!
Scrierile bisericeşti ne vorbesc despre cele şapte păcate pe care suntem chemaţi să învăţăm cum să le evităm. Mândria este primul şi cel mai greu. Din trufie se nasc invidia,iubirea de bani şi multe altele.
Îngerii decăzuţi sunt primele suflete care au păcătuit în faţa lui Dumnezeu din mândrie şi prin revoltă. Aceştia au greşit conştient,de aceea căderea lor a fost definitivă.Smerenia,leacul patimilor sufletului
Nu-i om să nu fi păcătuit din mândrie,spun sfinţii părinţi. Lăudăroşenia sau aroganţa sunt păcate care ne trimit dincolo de cele sfinte. După Sfântul Nectarie al Eginei,mândria este cea mai rea patimă,fiind pricina tuturor relelor.
Ea aprinde conflicte grele şi dezbină oamenii. De aceea,Dumnezeu doreşte smerenia noastră şi nu laudă deşartă.
”,spune Biblia.
Duhovnicii ne învaţă că este păcat să ţinem post şi apoi să ne lăudăm cu lucrul acesta. Mai mult,dacă postim,să nu fim posomorâţi,cerând compătimire de la cei din jur,deoarece postul este o perioadă de bucurie spirituală.
Sfânta Evanghelie după Matei spune astfel:
Pentru că Dumnezeu este iubire şi iertare,cei prea mândrii îşi pot găsi absolvirea de păcat,dacă lucrează pentru îndreptarea lui.
De aceea,orice creştin trebuie să se spovedească şi să se căiască de greşelile sale,mai ales acum,în Postul cel Mare,perioadă hărăzită pentru autoanaliză şi dorinţă de schimbare. Sfatul cel mai de preţ acum este renunţarea la mândira deşartă.