Rugăciuni de vindecare către Sfântul Pantelimon
An de an, pe 27 iulie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Cu dragoste nemărginită el răspunde şi azi rugăciunilor credincioşilor şi te poate ajuta la ceas de boală sau la necaz. Ce-ţi cere în schimb? Să crezi din toată inima în purtarea de grijă a bunului Dumnezeu.
Sfântul Pantelimon mai este cunoscut şi ca „doctorul fără de arginţi‟. În timpul vieţii, şi-a împărţit toate bogăţiile cu săracii şi n-a acceptat niciodată să fie răsplătit pentru tămăduirile pe care le făcea. Singurul lucru pe care îl cerea era ca omul vindecat să creadă în Hristos, Cel venit pe pământ pentru a-i lecui fizic şi sufleteşte pe toţi cei ce cred în El. Puţini ştiu că s-a născut într-o familie bogată a Imperiului Roman. A avut tot ce şi-ar fi dorit un tânăr de atunci. În schimb, Pantoleon, căci aşa a fost numit de tatăl său, a preferat să practice medicina fără să ceară nimănui bani, ci o plată mult mai scumpă, să se boteze.
Rugăciunea, cel mai de preţ leac
Pantoleon a deprins tainele medicinii de la un doctor de renume al vremii sale şi a ajuns destul de priceput. Avea în faţă o carieră frumoasă şi râvnită de mulţi, când Dumnezeu i l-a adus în cale pe bătrânul Ermolae, un om sporit în credinţă. A primit botezul de la mentorul său, apoi, în restul vieţii, a purtat în suflet cel mai de preţ leac: rugăciunea curată către Hristos. Cu el a tratat săraci şi bogaţi deopotrivă, sperând ca fiecare să simtă din plin iubirea Domnului, revărsată asupra lor prin intermediul său.
Citeşte şi: Rugăciune pentru a avea copii. Cele mai puternice 4 rugi
Credinţa lui a vindecat pe mulţi
Prin rugăciunile sale către Dumnezeu îi făcea bine pe cei rămaşi fără de nădejde. Vindecarea de orbie a unui creştin pedepsit de împărat l-au adus în faţa împăratului Maximian. Pantoleon atinsese ochii bolnavului şi se rugase pentru însănătoşirea lui, spunând că îl va face bine prin puterea lui Dumnezeu. Chiar sub privirile împăratului a mai vindecat un paralitic. A fost supus la multe chinuri, iar înainte de a trece la Domnul, un glas s-a auzit din ceruri: „Tu vei fi de acum adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea, numele tău va fi Pantelimon‟, care însemna cel milostiv.
Acatistul închinat lui, de ajutor la ceas de boală
Când ai probleme de sănătate sau cineva drag ţie este grav bolnav, caută mijlocitor către Dumnezeu pe Sfântul Pantelimon. Citeşte-i acatistul 40 de zile la rând:
„Sfinte Mare Mucenice, ţie îţi vărsăm durerile noastre şi tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, fii celor ce se roagă ţie: celor neliniştiţi, liniştitor, celor asupriţi, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiţi în păcate, scutitor, rătăciţilor îndrumător, bolnavilor vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soţilor întăritor în căsnicie, celor porniţi cu răutate, îmblânzitor şi ne întăreşte în faţa necazurilor, căci suntem slabi şi istoviţi, dar cu puterea ta, descătuşaţi de amărăciunile noastre, să petrecem în mulţumire, cântând lui Dumnezeu Aliluia!‟ (fragment din acatistul închinat sfântului).
Vezi şi: Rugăciunile care alungă cele mai puternice farmece şi duhuri rele
Rugăciune de vindecare către Sfântul Pantelimon
Dacă suspinăm în ceas de noapte,
Cu rugi scurte, transformate-n şoapte,
Urechile Sfinţilor sunt gata
Păsul să ne-asculte de îndată!
Iar Pantelimon cel sfânt şi blând,
Preamilos, cu daruri luminând,
Roagă-se cu dor la Dumnezeu,
Să fim fericiţi şi noi mereu!
Felurimi de griji şi încercări
Se-mpletesc în luciul ăstei mări,
Corabia vieţii e-n furtună;
Sfinte făr' de-arginţi, cârma ne-ndrumă!
Cei neliniştiţi strigă la tine,
Cei bolnavi vin ca să se închine,
Cei căsătoriţi cer întărire,
În pace deplină şi iubire;
Suntem obosiţi de răutate,
Însetaţi de cea de sus dreptate,
Flămânzi după mângâieri de har,
Sfinte Doctor, mijloceşte iar!
Mijloceşte mila şi iertarea,
Dăruieşte ruga şi răbdarea,
Sfinte bun, arată drumul drept,
O, Pantelimon cel înţelept!
FOTO: Shutterstock, Pixabay