Testul cu o singură întrebare care îţi spune dacă ai trăit bine până acum
Psihoterapeutul Irvin Yalom îţi propune un test cu o singură întrebare, care te poate face să înţelegi mai bine dacă ai făcut ce ţi-ai dorit până acum şi dacă eşti mulţumit cu alegerile tale. Este un test simplu, care te pune pe gânduri şi care te face să îţi reevaluezi viaţa.
Psihoterapeutul are pentru pacienţii săi o singură întrebare: "Ce ai simţi dacă ai şti că viaţa ta se va repeta la infinit, exact aşa cum e acum, dacă ai trăi la infinit fiecare durere, fiecare bucurie, fiecare suspin, ai schimba ceva?".
Care ar fi răspunsul tău?
Dacă faptul că viaţa ta se va repeta la infinit, exact aşa cum a fost până acum, îţi dă fiori, e momentul să schimbi ceva. Prin acest exerciţiu, psihoterapeuţii încearcă să îi facă pe pacienţi să înţeleagă că sunt stăpâni pe viaţa lor şi sunt singurii care au dreptul să hotărăscă ce să facă mai departe.
Acest exerciţiu este inspirat dintr-un fragment al cărţii „Aşa grăit-a Zarathustra”, a lui Friedrich Nietzsche. Filozogul credea că nu există Dumnezeu şi că oamenii sunt nevoiţi să trăiască aceeaşi viaţă de un infinit de ori.
„Ce-ar fi dacă, într-o zi sau într-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastră când sunteţi absolut singuri şi v-ar spune: ‘această viaţă pe care o trăieşti acum şi pe care ai trăit-o până acum va trebui să o trăieşti încă o data şi de nenumărate ori; şi nu va fi nimic nou în ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gând şi fiecare suspin şi totul, oricât de mic sau de important în viaţă se va întoarce din nou, totul la fel, în aceeaşi succesiune – chiar şi acest păianjen şi aceste raze de lună printre copaci şi chiar şi acest moment şi chiar şi eu. Clepsidra eternă a existenţei este răsturnată din nou şi din nou şi tu odată cu ea, grăunte de ţărână.’. Nu v-aţi arunca la pământ şi l-aţi blestema, scrâşnind din dinţi, pe demonul care v-a vorbit aşa?” (F. Nietzsche – „Aşa grăit-a Zarathustra”).
Friedrich Wilhelm Nietzsche (n. 15 octombrie 1844, Röcken – d. 25 august 1900, Weimar) este cel mai important filozof al secolului al XIX-lea, care a exercitat o influenţă considerabilă, adesea controversată, asupra gândirii filozofice a generaţiilor ce i-au urmat.
Sursă: unica.ro