Studiu: Sunt șanse ca fiecare om să aibă în lume o sosie

1 septembrie 2022   Dezvoltare personală

Oamenii de știință oferă speranța că în lumea aceasta ar exista cel puțin o persoană care ți-ar putea seamăna din punct de vedere fizic, dar și din punct de vedere genetic. Cum este posibil acest lucru?

Cercetarea specialiștilor a pornit de la proiectul de fotografie, intitulat „I’m not a look-alike!‟. Fotograful François Brunelle a făcut, pe parcursul a mai multor ani, fotografii oamenilor care se aseamănă mult din punct de vedere fizic, deși aceștia nu au interacționat niciodată unul cu celălalt și trăiesc în colțuri diferite ale lumii. 

Citește și: Cât de mult se aseamănă! Sosia actriței Scarlet Johansson a fost amenințată cu moartea. „Îmi vreau viața înapoi” 

(Proiectul „I’m not a look-alike!‟)

S-au analizat 32 de perechi „gemene”

Oamenii de știință au analizat 32 de perechi „gemene” cu ajutorul unui program performant de recunoaștere facială. În analiza ADN, cercetătorii au descoperit că 16 dintre cele 32 de perechi se aseamănă din punct de vedere genetic, deși oamenii nu s-au cunoscut vreodată, trăiesc în medii diferite și au stiluri de viață diferite: 

Vezi și: O tânără româncă și-a găsit sosia pe un alt continent. Asemănarea este izbitoare, încât nici părinții nu le-au putut deosebi 

Acești oameni seamănă pentru că împărășesc părți importante ale genomului sau ale secvenței ADN. Există atât de mulți oameni în lume, încât sistemul pare că se repetă‟, a declarat dr. Manel Esteller, cercetător al Institutului de Cercetare „Josep Carreras‟, din Spania, potrivit site-ului „Best Life”. 

(Proiectul „I’m not a look-alike!‟)

Descoperirea cercetătorilor i-ar putea ajuta pe medici să prezică, să diagnostigheze și să trateze o posibilă boală: „Se pare că există ceva destul de puternic în ceea ce privește genetica, ce face ca doi oameni care se aseamănă să aibă și profiluri similare la nivelul genomului”, remarcă Olivier Elemento, director al Institutului Englander. 

„Studiul ridică o mulțime de considerații etice importante”, a mai spus cercetătoarea Daphne Martschenko. 

Sursă foto: Pinterest  

Mai multe