Ce să mănânci dacă ai COVID-19. Alimentele care grăbesc vindecarea şi întăresc imunitatea după boală

22 februarie 2022   Dragoste și sex

Buna funcţionare a sistemului imunitar şi capacitatea de recuperare în caz de îmbolnăvire cu COVID-19 depind de o dietă sănătoasă, echilibrată şi diversificată din care nu trebuie să lipsească sursele bune de vitaminele D, A şi C, dar şi zinc, Omega-3.

O alimentaţie nesănătoasă care tentează mult pe cei care stau în izolare sau lucrează de acasă în pandemie poate duce rapid la slăbirea imunităţii, favorizează apariţia inflamaţiei şi a stresului oxidativ. Atât inflamaţia, cât şi stresul oxidativ sunt crescute şi atunci când eşti diagnosticat cu COVID-19. COVID-19 scade apetitul şi limitează accesul la alimente nutritive în timpul carantinei. Pe de altă parte, creşte nevoia de elemente nutritive a organismului, îndeosebi de vitamina D. O dietă potrivită creşte imunitatea dacă ai COVID-19, mai ales dacă alegi alimente cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.

Alimentele cu vitamina C trebuie să nu nelipsească în perioada de tratare a COVID-19

Un bun antioxidant, vitamina C susţine sistemul imunitar şi reduce riscul de pneumonie. Este nelipsit din tratamentul pentru COVID-19, deoarece vitamina C are rol de prevenire a complicaţiilor ca pneumonia, dar şi infecţiilor bacteriene în general, ca sepsisul. Cercetările preliminare sugerează că administrarea de vitamina C îi poate ajuta pe cei cu COVID-19. Include în dietă kiwi, roşii, ardei gras, citrice, pătrunjel consumate în stare crudă.

Sursele de vitamina D, esenţiale în izolare şi recuperare

În timpul infecţiei cu noul coronavirus, un plus de vitamina D te poate ajuta să-ţi protejezi plămânii. Multe alimente sunt bogate în vitamina D, inclusiv uleiul de ficat de cod, somonul, heringul. În medie, producem aproximativ 80% din vitamina D atunci când pielea ne este expusă la lumina soarelui şi ne luăm restul de 20% din dietă lor. Administrarea zilnică a vitaminei D poate fi o idee bună dacă eşti în izolare din cauza COVID-19.

Citeşte şi: Alfabetul sistemului imunitar: Tot ce ai vrut şi ar trebui să ştii despre întărirea imunităţii

Atenţie!

Unele medicamente pot avea un efect redus din cauza suplimentelor de vitamina D, inclusiv anticoagulantele, frecvente la cei cu COVID-19, ca urmare a riscului crescut de coagulare. În timpul recuperării după boală, creşte aportul de alimente bogate în vitamina D: icre, sardine, hering, somon, ton, ouă, citrice.

Zincul protejează plămânii

Un mineral esenţial cu proprietăţi antiinflamatoare, zincul are efecte benefice pentru persoanele cu COVID-19. Sursele bogate în zinc sunt carnea de vită, seminţele de cânepă, caju. În COVID-19, zincul scade riscul de suprainfectare bacteriană. De asemenea, protejează sănătatea ţesutului pulmonar şi poate fi un tratament suplimentar pentru COVID-19. Dacă ai deficit de zinc, este posibil ca medicul de familie să-ţi fi recomandat suplimente de zinc. Totuşi, ai grijă să faci exces, deoarece zincul este toxic în cantităţi mari. Respectă doza recomandată şi mănâncă mai des carne de vită, linte, nuci, caju, ciocolată amăruie.

Citeşte şi: Vitamina utilă în formele severe de COVID-19. Ce alimente previn carenţa ei

Deficitul de vitamina A, frecvent în COVID-19

Unele persoane pot dezvolta carenţă de vitamina A în perioada de manifestare a bolii COVID-19, iar acest lucru poate creşte severitatea bolii. De aceea, este necesar să iei suplimente de vitamina A. Acesta este un carotenoid care te protejează în faţa infecţiilor, inclusiv a celei de COVID-19. Măncâncă mai des morcovi, ficat de vită şi pui, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, brânză de capră, macrou.

Acizii graşi Omega-3 alungă anxietatea şi ridică moralul

Grăsimile polinesaturate Omega-3 sunt cunoscute ca antiinflamatoare care ajută la tratarea COVID-19. De asemenea, este benefic în perioada de convalescenţă, deoarece îmbunătăţeşte starea de spirit, alungă anxietatea şi previn depresia. Ai grijă să ai în casă soia, seminţe de chia şi in, sardine, macrou, somon, nuci.

FOTO: Shutterstock

Mai multe