Vitamina utilă în formele severe de COVID-19. Ce alimente previn carenţa ei

1 shutterstock 1700803129 jpg jpeg

O vitamină care se găseşte în mai multe alimente are un rol important în coagularea sângelui. Un studiu olandez recent a dezvăluit o legătură între carenţa acestei vitamine şi riscul de a ajunge la o formă severă de COVID-19.

Este una dintre vitaminele liposolubile, cum sunt şi vitamina A, vitamina D şi vitamina E, care sunt solubile în grăsimi şi pot fi stocate de organism. Mai mult, ea joacă un rol important în coagularea sângelui şi în mineralizarea oaselor, protejează inima şi creierul (previne apariţia bolii Alzheimer), susţine buna funcţionare a sistemului imunitar. Are două forme, fitochinonă, cea din alimentele de origine vegetală şi menachinonă, cea sintetizată de bacteriile intestinale. Chiar dacă organismul are capacitatea de a stoca această vitamină, rezervele din ficat, glande suprarenale, plămâni, măduvă osoasă, rinichi nu sunt foarte mari şi trebuie alimentate în mod constant.

Cum se manifestă carenţa la această vitamină

Organismul nu are nevoie de o cantitate mare pentru a se menţine sănătos, dar poate apărea o deficienţă în anumite situaţii.

De exemplu, la sugari, poate apărea o carenţă în caz de aport alimentar insuficient, mai ales dacă se urmează şi un tratament antibiotic pe o perioadă lungă de timp.

În general, medicamentele pot interfera cu sinteza acestei vitamine, deci trebuie suplimentată în perioadele de boală şi convalescenţă. Au nevoie de suplimentare şi cei care suferă de boli intestinale sau fibroză chistică.

În ce alimente se găseşte

Adulţilor le ajunge chiar şi o cantitate mică, 120 mcg pentru bărbaţi şi 90 mcg pentru femei, dacă flora intestinală o sintetizează corect. Dacă ai o dietă echilibrată şi variată, nu trebuie să te temi că rişti o carenţă a acestei vitamine. Ai grijă doar să nu-ţi lipsească alimentele care o conţin.

Este vorba despre varză, inclusiv varza roşie şi de Bruxelles, spanac, fasole verde, broccoli, salată verde, ceai verde, dovleac, prune, avocado, afine. O mai poţi lua din gălbenuş şi ficat de pui, de porc şi de vită, carne de pasăre.

Ce legătură există în carenţa acestei vitamine şi o formă severă de COVID-19

Un studiu olandez a dezvăluit în urmă cu câteva luni că un deficit de vitamina K ar putea creşte riscul apariţiei unei forme severe de Covid-19.

Oamenii de ştiinţă au comparat un grup de 134 de pacienţi spitalizaţi cu simptome de COVID-19 şi un altul de 184 de persoane sănătoase. Au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina K din organism erau asociate cu forme severe ale bolii. Acum sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate preliminarii.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg