O gumă de mestecat ar putea reduce răspândirea bolii COVID-19. Cum va face faţă mutaţiilor care continuă să apară?
Cercetările au arătat că persoanele infectate cu Covid-19 au niveluri ridicate de virus în salivă. De aceea, cercetătorii s-au gândit să realizeze o gumă de mestecat experimentală care să capteze particulele virale SARS-CoV-2 care declanşează COVID-19.
Guma de mestecat poate ajuta la reducerea transmiterii particulelor virale atunci când persoanele infectate respiră, vorbesc sau tusesc, relatează Reuters. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania sunt cei care au publicat detaliile studiului lor în revista „Molecular Therapy”. Această gumă de mestecat experimentală captează particulele virale. Ca o cheie introdusă într-o uşă încuiată, SARS-Cov-2 intră în celulele umane prin prinderea de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ECA 2). Proteinele acestei enzime căptuşesc suprafeţele celulelor şi ţesuturilor epiteliale din organism, cum ar fi plămânii, inima, vasele de sânge, rinichii, ficatul şi tractul gastrointestinal.
Guma de mestecat cu proteine derivate din plante reduce încărcătura virală cu 95%
Oamenii de ştiinţă americani au creat guma de mestecat cu proteine ECA2 derivate din plante care stimulează particulele virale să se prindă de gumă, reducând la minimum capacitatea virusului de a se răspândi.
Pentru a testa eficacitatea gumei de mestecat, cercetătorii au colectat mostre de salivă de la pacienţii cu COVID-19 şi le-au amestecat cu o formă de pudră de gumă. Privind probele, s-a descoperit că guma cu proteine ECA2 absorbise particulele virale din saliva infectată, în timp ce guma de mestecat normală nu a avut acelaşi efect. În total, încărcătura virală din probele infectate a fost redusă cu 95%.
Cercetătorii au menţionat că guma este asemănătoare celei obişnuite şi poate fi păstrată la temperaturi normale mai mulţi ani, fără a fi afectate moleculele de proteină ECA2. Cu toate acestea, este încă în stadiu incipient de cercetare. Rezultatele provin din experimente efectuate în condiţii controlate de laborator folosind o maşinărie care a simulat mestecarea. În timp ce guma de mestecat cu proteine captează mai multe particule virale, experimentul nu a oferit date privind modul în care temperatura corpului sau bacteriile orale influenţează eficacitatea gumei.
Citeşte şi:
Studiu: purtatul măştii adânceşte ridurile de expresie. Soluţii eficiente pentru protejarea pielii
Noua gumă de mestecat este posibil să se adauge măsurilor de prevenire a COVID-19
Tipul de gumă de mestecat cu proteine reduce capacitatea de transmitere a virusului în saliva infectată, dar nu se ştie dacă fi cu adevărat utilă pentru cei care nu sunt infectaţi, deoarece virusul poate fi transmis şi prin picături nazale sau oculare.
În general, guma de mestecat ar putea fi eficientă, deoarece toate formele de SARS-CoV-2 intră în organism prin prinderea de proteinele ECA2, indiferent de mutaţii. Cu toate acestea, trebuie finalizate testele pentru a confirma acest lucru. Dacă se va dovedi a fi eficace, guma ar putea fi o altă tactică de prevenire care se va adăuga la setul de măsuri care împiedică răspândirea virusului, cum ar fi măştile, distanţarea socială şi vaccinarea. Guma de mestecat ar putea fi, de asemenea, utilă în ţările în care vaccinurile sunt puţin disponibile sau inaccesibile.
FOTO: Shutterstock