O pacientă cu Covid-19 a născut în timp ce era în comă! Ce s-a întâmplat cu mama şi cu bebeluşul

29 iunie 2020   Dragoste și sex

S-a întâmplat într-un spital din Columbia. Doctori nu doar din America Latină, ci din întreaga lume şi-au exprimat uimirea când au aflat de cazul pacientei aflată în comă din cauza unei forme severe de Covid-19, care a dat naştere unui copil.

Diana Angola se lupta pentru propria viaţă când băieţelul ei, Jefferson, a venit pe lume prematur. Tânăra mamă, în vârstă de 36 de ani, se infectase cu noul coronavirus, care s-a manifestat într-o formă gravă de Covid-19. Pentru că nu mai putea respira, gravida a trebuit să fie intubată, procedură ce a necesitat inducerea ei în comă.

Starea plămânilor Dianei a devenit din ce în ce mai gravă, aşa că medicii au luat hotărârea să „forţeze” şi o naştere prin operaţie cezariană. Doctorii au sperat ca măcar bebeluşul să fie salvat. Astfel, Jefferson s-a născut cu 14 săptămâni mai devreme.

Unul dintre medicii Dianei, Dr. Paula Velasquez, specialistă în medicină internă la spitalul Versalles din oraşul columbian Cali, a declarat pentru agenţia AFP că această intervenţie a generat „şoc” în mai toată lumea medicală.

„Ştiam că există puţine cazuri de supravieţuire raportate într-un context la fel de sever ca cel al pacientei noastre,” a admis Dr. Velasquez. Şi totuşi, echipa medicală a luat decizia că operaţia cezariană este cea mai mare şansă de a salva măcar copilul, dacă nu şi mama.

Ce i s-antâmplat Dianei

Diana Angola, care mai are o fiică, a ajuns la spital în data de 15 mai cu febră foarte mare. Trei zile mai târziu a fost sedată şi pusă într-o stare de comă pentru a-i ajuta plămânii să lupte cu virusul. Lupta nu a fost, însă, uşoară, căci Diana, gravidă fiind, nu a putu fi ţinută în poziţie orizontală, cum ar fi trebuit, ci ridicată la aproape 45 de grade. Acest lucru a pus, în continuare, o anumită presiune pe plămâni.

Cu lacrimi în ochi, Angela, sora Dianei, îşi aminteşte momentul în care sora ei era dusă, pe targă, în salonul în care urma să fie intubată: „Nu-i lăsa să mă pună pe ventilare artificială, scoate-mă de aici, nu vreau să mor,” o ruga în acele momente Diana.

La câteva săptămâni de la intubare, familia a fost de acord cu operaţia de cezariană a Dianei. Din cauza naşterei premature, micuţul Jefferson a avut probleme de respiraţie, aşa că a trebuit să fie, şi el, conectat la aparatul de ventilare. Vestea bună este că noul-născut nu este infectat cu noul coronavirus şi, deşi se află încă în incubator, a început să ia în greutate şi să respire mai uşor.

„O fiinţă umană poate supravieţui de la 24 de săptămâni, cu o greutate bună, dar cu multă tehnologie şi cu efecte asupra dezvoltării neurologice şi asupra plămânilor,” a explicat Dr. Velasquez.

Cât despre Diana Angola, femeia a supravieţuit atât operaţiei cât şi coronavirusului, fiind acum vindecată de Covid-19. Zilele trecute şi-a ţinut, pentru prima dată, în braţe bebeluşul, iar acum abia aşteaptă să fie externată împreună cu el.

Foto: Mauricio de la Rosa, El Tiempo

Mai multe