Motive complet greșite să rămâi într-o relație dacă nu ești fericită

12 octombrie 2023   Relații de cuplu

Poate că despărțirea nu este ușoară, dar dacă relația de cuplu nu mai funcționează ca la început, a sosit momentul să iei o decizie. În plus, dacă ești atașată de aceste motive, știi clar că trebuie să faci marele pas!

Gândul de a renunța la relația în care nu ești fericită te face să te simți vinovată? Acesta este un prim semn că a sosit momentul să faci o schimbare în viața ta! Psihterapeutul Aldrich Chan explică pentru „Best Life‟: „Să te simți vinovat pentru încheierea relației sau să crezi că îi datorezi ceva partenerului tău sunt motive greșite de a continua. Este important să acorzi prioritate propriei bunăstări și să nu rămâi într-o relație din vinovăție‟.

Iată și alte motive complet greșite pentru care încă rămâi în relația nepotrivită! 

Presiunea socială 

Dacă amâni despărțirea din cauză că te gândești la ceea ce vor spune rudele și apropiații, gândirea ta este greșită, spune specialistul: „Decizia de a rămâne împreună din cauza presiunilor externe, așa cum sunt așteptările familiei sau normele sociale, nu este o bază sănătoasă pentru o relație. Ar trebui să te bazezi pe propriile sentimente și dorințe, nu pe ceea ce cred alții‟. 

Citește și: Metoda de somn scandinavă. Experții spun că ajută cuplurile să doarmă mai bine 

Frica de singurătate 

Este greșit să rămâi într-o relație doar pentru că îți este frică de singurătate. Dacă ai această teamă înseamnă că nu mai ai sentimente sincere pentru partenerul tău, ceea ce duce la frustrări. Înainte să cauți compania cuiva, este important să fii mulțumită și fericită cu tine însăți. 

Teama de schimbare 

Schimbarea poate fi intimidantă, iar dacă îți este teamă să ieși din zona de confort, amintește-ți că o relație neîmplinită sau nesănătoasă este mai nocivă decât comoditatea. 

Dependența financiară 

Legăturile financiare pot amâna despărțirea, dar dacă rămâi alături de partener doar pentru că ești dependentă de el, înseamnă că relația voastră nu este sănătoasă. „Este important să cauți independența financiară, astfel încât să te bazezi pe factorii emoționali, nu pe cei financiari‟, te sfătuiește specialistul.

„Bunăstarea‟ copiilor 

Există multe cupluri nefericite care aleg să rămână împreună de dragul copiilor. Deși intențiile sunt bune, copiii simt că părinții au o relație nesănătoasă, iar acest lucru atrage consecințe negative în viitor: „Copiii sunt afectați negativ de asistarea la conflictele din cadrul familiei. În schimb, este sănătos ca partenerii să recunoască  decăderea relației și să colaboreze pentru creșterea armonioasă a copiilor lor‟, punctează Aldrich Chan. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe