Tainele orgasmului și cauzele care-i împiedică apariția
Orgasmul înseamnă apogeul excitației sexuale: în timpul actului sexual tensiunea crește până când atinge un vârf, apoi este eliberată.
Cum se obține orgasmul și ce cauze îl pot împiedica să apară?
Tipuri de orgasm
Majoritatea orgasmelor au loc în timpul masturbării sau al actului sexual cu un partener (cum ar fi sexul oral, vaginal sau anal), sau atunci când un partener îi stimulează celuilalt organele genitale cu diverse atingeri. Femeile ajung la orgasm prin stimularea clitorisului, vaginului sau anusului, iar bărbații ajung la orgasm prin stimularea penisului, testiculelor sau anusului. Unii oameni pot avea orgasm doar prin simplul fapt că se gândesc la o situație sexuală excitantă.
În cazul femeilor, unele nu au niciodată orgasm prin stimulare vaginală, ci doar prin stimularea clitorisului, iar altele pot să nu obțină satisfacție din actul sexual cu un partener, ci doar prin stimulare cu ajutorul unui vibrator. Este important de înțeles că oamenii sunt diferiți și nu reacționează la fel la aceiași stimuli.
Anorgasmia sau disfuncția orgasmică
Disfuncția orgasmică este o afecțiune care apare atunci când o persoană are dificultăți în a ajunge la orgasm, chiar și atunci când este excitată și există suficientă stimulare. Anorgasmia apare mai des la femei, dar și bărbații se pot confrunta cu această problemă.
Cauze fiziologice pentru lipsa orgasmului
Anorgasmia poate apărea din cauze fiziologice, cum ar fi unele boli (precum diabetul), administrarea anumitor medicamente, în special inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, antecedente de intervenții chirurgicale ginecologice, cum ar fi histerectomia sau, pur și simplu, din cauza vârstei înaintate.
Impactul încrederii în sine
Printre numeroasele cauze psihologice pentru lipsa orgasmului, spune psihosexologul Georgeta Savu, sunt „lipsa încrederii în sine – o imagine de sine scăzută nu ne lasă să ne simțim în largul nostru cu ceilalți, pentru că suntem permanent îngrijorați să nu-și dea seama că nu suntem suficient de buni sau să nu ii dezamăgim – și lipsa încrederii în partener: actul sexual are la bază, pe lângă dorință, și încrederea de a te „abandona‟ celuilalt.‟
Alte motive pentru absența orgasmului, adaugă psihoterapeutul, sunt și „necunoașterea propriului corp, a nevoilor proprii, a anatomiei personale, sentimentele negative episodice în raport cu partenerul (o ceartă recentă, un episod de gelozie) și oboseala, stresul, incapacitatea de a atinge o reală stare de relaxare, gânduri diverse legate de treburile de peste zi.‟
Nu mai puțin importante, spune terapeutul, sunt și motive precum „rușinea sau vinovăția induse pe filon social sau familial în legătură cu actul sexual, care ne împiedică să facem și să cerem în timpul actului acele lucruri care ne-ar aduce satisfacție, teama de a nu performa suficient de bine din punct de vedere sexual, teama de a nu ne putea satisface partenerul, tulburările psihice (depresia, anxietatea), dar și o experiență traumatizantă în istoricul personal, pe plan sexual, cum ar fi un abuz‟.
Ce faci dacă nu ai orgasm
· Informează-te în legătură cu funcționarea propriului corp.
· Discută cu medicul de familie pentru a afla dacă este vorba de o cauză fiziologică.
· Cere sfatul unui psihoterapeut dacă este vorba de o cauză psihologică.
„Motivele psihologice pentru care cineva are dificultăți în a atinge orgasmul sunt variate: lipsa încrederii în sine sau în partener, sentimente negative episodice, oboseala, rușinea indusă pe filon familial, tulburări psihice diverse, o experiență traumatizantă în istoricul personal. Într-o lume din ce în ce mai sexualizată, să nu ai orgasm este aproape un handicap. Persoana care nu a experimentat orgasmul se vede diferită de ceilalți, mai puțin bună, defectă. Este important să spunem oamenilor că există rezolvare pentru această situație: psihoterapia și psihoeducația pot duce la o mai bună cunoaștere de sine, la formularea unor așteptări realiste, la informarea corectă asupra modului de funcționare a corpului uman‟, explică Georgeta Savu, psiholog clinician, psihoterapeut și psihosexolog, Brașov.
@shutterstock