6 obiceiuri de care nu ştiai că poţi fi dependentă

11 decembrie 2017   Curiozități

Când spui „dependenţă“ te gândeşti automat la jocuri de noroc, alcool sau tutun. Se pare că există şi alte obiceiuri comportamentale, legate de anumite produse sau obiecte pe care le foloseşti în fiecare zi, care te fac să devii surprinzător de dependentă. Iată care sunt acestea! 

Aplicarea balsamului de buze

Dacă ai stat vreodată cu o prietenă şi ai observat că de câte ori îşi scoate balsamul din buze din geantă şi de câte ori şi-l aplică, înseamnă că ai văzut ce presupune dependenţa. Explicaţia cercetătorilor porneşte de la premisa că există o nevoie continuă de a face acest lucru din moment ce persoana în cauză s-a obişnuit cu senzaţia pe care i-o oferă aşa numitul strugurel. Cu cât îl va aplica mai des, cu atât va deveni mai sensibilă la uscarea buzelor, ceea ce o va face să simtă nevoia să îl aplice constant. Prin urmare, persoana va intra într-un ciclu vicios, de obişnuinţă chiar. Când nu are produsul pe buze, simte că ceva lipseşte.

Albirea dinţilor

Una e să foloseşti benzile de albire a dinţilor pentru a îndepărta vinul roşu sau petele de cafea şi alta e să fii dependentă de această activitate. Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a produselor de albire, cum ar fi lasere, benzi, geluri sau paste poate provoca sensibilitate dentară, durere, iritaţia gingiilor şi chiar distrugerea smalţului. Astfel, dinţii vor căpăta un aspect transparent şi total inestetic.

Folosirea cremei de faţă

Nu spune nimeni că nu e bine să foloseşti cremă de faţă, mai ales dimineaţa şi seara, însă dacă o foloseşti mai mult de două ori pe zi, acest obicei se numeşte adicţie. Trebuie să ştii că pielea ta poate deveni dependentă de un anumit produs, motiv pentru care, în momentul în care îl vei schimba, se vor produce reacţii adverse. Spre exemplu, pot apărea iritaţii ale pielii, erupţii sau chiar acnee. Crema de faţă hidratantă se recomandă numai în cazul în care ai un ten uscat şi sensibil, însă dacă tenul este normal, arată şi se simte bine, nu este necesar să foloseşti crema hidratantă în exces.

Bronzarea artificială

Ştiai că bronzatul la solar poate da dependenţă? Ultimele studii au arătat că lumina cu ultraviolete declanşează eliberarea endorfinei, hormonul fericirii, motiv pentru care vei asocia bronzul cu relaxarea. Dacă descoperi că mergi mai des la salonul de bronzare sau rămâi mai mult pe acel pat, înseamnă că te confrunţi cu o dependenţă. Pentru a scăpa de acest obicei, nu trebuie să renunţi de tot, ci progresiv, pentru ca organismul să se poată acomoda.

Tatuatul

Abia ţi-ai făcut un tatuaj şi deja vrei să îţi mai faci unul? Asta se numeşte clar dependenţă. Deşi sunt o formă prin care te poţi exprima şi poţi spune câte ceva despre personalitatea ta prin intermediul lor, tatuajele te pot face să devii sclava lor. Rând pe rând, vei simţi nevoia să îţi faci tot mai multe, vei fi în căutare de simboluri şi desene care să îi impresioneze pe cei din jur, fără să îţi dai seama că acest obicei îţi afectează nu numai sănătatea, dar şi stilul de viaţă. Dacă îţi închipui că desenele de pe corp pot schimba percepţia oamenilor despre tine în sens pozitiv, te înşeli. Majoritatea va avea chiar o opinie total contrară.

Întâlnirile online

De regulă, persoanele singure şi emotive apelează la întâlnirile pe internet. Fie îşi caută jumătatea, fie vor doar o companie pasageră mai mult din curiozitate, aceştia încearcă să cunoască cât mai mulţi oameni, fără a şti că se supun unor riscuri. În timp, unii dintre ei ajung să devină dependenţi de lumea virtuală, întrucât au fantezii pe care nu şi le pot manifesta în viaţa reală şi se gândesc că vor găsi pe cineva care să îi înţeleagă şi să îi accepte aşa cum sunt. A fi îndrăgostit nu e nimic rău, însă de aici şi până la a ajunge să comiţi escrocherii sau să fii înşelată de necunoscuţi, există o mare diferenţă.

Sursă foto: www.fightthenewdrug.org

Mai multe