Dependenţa de jocuri. Cum să îţi ajuţi partenerul să scape de ea

1 63991 original jpg jpeg

Dacă partenerul tău este de neoprit când vine vorba de a paria pe meciuri de fotbal, la casino, la ruletă, la poker sau pe internet, asta ar trebui să-ţi dea de gândit. Problemele legate de dependenţa de jocuri de noroc pot duce la faliment, la distrugerea relaţiilor familiale, la înstrăinare sau la pierderea locului de muncă.

Ce se întâmplă cu el când nu poate scăpa de dependenţa de jocuri

Această formă de dependenţă este una dintre cele mai grave. Practic,pariorul nu poate să-şi stăpânească impulsul de a se manifesta chiar dacă ştie în mod conştient că acest lucru îl va răni şi pe el şi pe cei dragi lui. Rămăşagul ajunge să fie un lucru suprem fără de care nu poate trăi,indiferent de consecinţe.

Un om prins de febra pariului îşi va risca banii indiferent de situaţia financiară,de starea de spirit pe care o are sau de şansele minuscule de a câştiga. Intervenţiile logice n-au efect,pentru că tendinţa de a face asta nu e naturală,ci e ca o foame care îl roade pe dinăuntru. În primă fază,dacă soţul tău face asta,vei avea tendinţa să-i spui să se oprească.

Este o intervenţie greşită,pentru că dacă ar fi atât de uşor pentru el să nu mai parieze,ar face-o şi singur şi ar elimina din viaţa lui dependenţa de jocuri. Spunându-i asta,nu-i arăţi decât că nu înţelegi prin ce trece şi că nu-i iei în serios problema. De aceea,va risca să-şi piardă încrederea în tine şi,fără ea,boala nu poate fi învinsă.

Semne de alarmă

Dacă partenerul tău devine agresiv şi-şi apără cu înverşunare adicţia,atunci ai toate şansele să ai lângă tine un parior în toată regula. Cu cât un dependent de jocuri de noroc este mai prins de afecţiunea lui,cu atât o va proteja mai mult,va deveni retras,secretos sau te va acuza că numai tu eşti de vină că joacă şi că trebuie să ai răbdare până va nimeri potul cel mare.

La fel de secretos poate deveni legat de bani şi va încerca să aibă controlul total al finanţelor casei. Atunci când banii din casă sau din conturi scad dramatic,e bine să iei măsuri înainte să ajungeţi datori. De asemenea,dacă afli că partenerul tău împrumută bani de la prieteni sau dacă îţi dispar lucruri de valoare din casă,atunci ai de a face cu dependenţa de jocuri de noroc.  

Când partenerul suferă de dependenţa de jocuri încearcă să eviţi să…

… ţii lecţii de morală,să-ţi pierzi cumpătul şi să te enervezi pe el. Este foarte important să aibă susţinerea ta emoţională. Nu te aştepta să-şi revină peste noapte,pentru că este un proces anevoios şi de durată. E bine să ştii că te înhami la un drum lung şi este esenţial să ştii că logica şi argumentele susţinute nu vindecă,dar emoţiile şi atenţia ta o pot face în măsura în care şi partenerul tău conştientizează ce se întâmplă şi vrea să iasă din cercul vicios în care se află. În plus,nu-l ameninţa şi nu-i da ultimatumuri.

Singurul moment în care poţi să faci acest lucru este doar atunci când te ţii de ce spui,dar dacă nu eşti sută la sută sigură de punerea în act a vorbelor tale,atunci n-are nici un rost să-l ameninţi. Faptele fără vorbe îi vor demonstra că eşti slabă şi că poate profita de tine.

... îl scoţi tu din problemele financiare pe care le are,pentru că-i va alimenta şi mai mult foamea de joc. În acelaşi timp,nu ascunde aceste probleme de apropiaţi sau de persoanele care vă pot ajuta. Pentru a înlocui dependenţa de jocuri, implică-l în tot felul de activităţi ale familiei şi nu-l alunga din casă,chiar dacă o perioadă de timp îţi va fi foarte greu să trăieşti cu el aşa.

Soluţii care nu dau greş

·         Recunoaşte-i calităţile şi pune-le în valoare.

·         Păstrează-ţi calmul şi fii cât de suportivă poţi atunci când vorbiţi despre problema dependenţei lui.

·         Încearcă să-i înţelegi suferinţa şi dependenţa de jocuri şi să fii alături de el,lăsându-l totodată să ştie că la rândul tău cauţi susţinere şi ajutor pentru că şi tu eşti foarte afectată de ce se întâmplă.

·         Dacă ai copii,încearcă să le povesteşti şi să le explici despre problema cu care se confruntă persoanele dependente.

·         Ajută-ţi partenerul să înţeleagă nevoia de tratament şi aşteaptă-te la un drum lung şi dificil.

·         Preia frâiele financiare ale familiei şi,nu în ultimul rând,caută ajutorul altor persoane care au trecut prin situaţii similar şi le-au depăşit.

Când iubitul suferă de dependenţa de jocuri nu uita de tine şi de nevoile tale

Cât timp soţul tău are probleme,este important să te protejezi şi pe tine şi pe ai tăi atât din punct de vedere emoţional,cât şi financiar. Evită să te învinovăţeşti pentru problemele lui şi caută ajutor în momentele dificile. În mijlocul furtunii,este bine să fii ancorată temeinic în realitate şi să nu te pierzi pe tine încercând să-l ajuţi exclusiv pe cel drag.

Stai tare pe poziţii

Dependenţii de jocuri de noroc sunt foarte abili în a cere bani şi a găsi motivaţii directe sau indirecte pentru acest lucru. Te pot învinovăţi,te pot ruga,te pot minţi şi manipula sau chiar ameninţa pentru a stoarce şi ultimii lei pe care îi ai în buzunar. Pentru el nu contează decât să-şi rezolve problema şi să se întoarcă la masa de joc. Nu te lăsa păcălită şi nu-ţi pierde cumpătul. Cu cât îi vei da mai mulţi bani,indiferent de motivaţia pe care ţi-o serveşte,cu atât se va afunda şi mai tare în patima jocului.

La ce temperatură se păstrează alimentele



Recente

7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg
relatie jpg
test, relatie, cuplu jpg
shutterstock 2014844981 jpg