De la telegraf, la telefonul mobil
La început au fost scrisorile, depeşele, a fost telegraful prin care se putea comunica între ţări aflate la mii de kilometri depărtare. Apoi, a apărut telefonul - iar aparatul a schimbat soarta omenirii.
Cablul telegrafic transatlantic, întins pe fundul oceanului, a fost primul utilizat pentru comunicaţii telegrafice între continente. El lega Europa de America de Nord. Dacă un mesaj trimis peste Atlantic cu vaporul ar fi ajuns în zece zile, prin instalarea cablului, comunicaţiile au devenit o chestiune de câteva minute.
Prima telegramă oficială transmisă între cele două continente a fost o scrisoare de felicitare din partea Reginei Victoria a Angliei către preşedintele Statelor Unite, James Buchanan.
Germanilor Carl Friedrich Gauss şi Wilhelm Eduard Weber le revine meritul de a fi pus bazele tehnologice în telecomunicaţiile moderne. Ei au inventat un aparat electromagnetic de transmitere a semnalelor telegrafice. Creatorii sunt cunoscuţi ca fiind inventatorii primul telegraf electromagnetic.
La 10 martie 1876 a fost transmis, pentru prima oară, un mesaj vorbit, prin intermediul telefonului – străbunicul aparatelor de azi. A fost ziua când Bell a reuşit să-i comunice asistentului său, Thomas A. Watson, aflat la etajul superior al clădirii unde se aflau cei doi, fraza devenită celebră: „Domnule Watson, veniţi aici, am nevoie de dumneavoastră!“
Cine a descoperit telefonul?
Cea mai cunoscută a fost însă controversa Gray - Bell. Americanul Elisha Gray a depus brevetul pentru pentru un aparat care funcţiona pe principiile telefonului în aceeaşi zi cu Alexander Graham Bell, dar cu două ore mai devreme! Brevetul lui Bell a fost examinat imediat, în timp ce al lui Gray a fost studiat abia a doua zi. Toate acţiunile în instanţă intentate de acesta au fost respinse, Bell fiind declarat inventatorul oficial al telefonului.
Primul apel de la un telefon mobil a fost efectuat la data de 3 aprilie 1973 de un inginer de la Motorola, Martin Cooper. Dispozitivul cântărea 1,1 kilograme! Prin intermediul prototipului se putea vorbi 30 de minute, iar pentru încărcare trebuia ţinut 10 ore în priză. De-abia după 10 ani compania a scos pe piaţă primul model de telefon mobil.