Să-i cumpăr oare telefon mobil?

1 46775 original jpg jpeg

Copilul tău ţi-a cerut telefon mobil. Dar nu este prea devreme? Iată câteva argumente care te pot ajuta să te decizi.

Pe aceeaşi temă:

Nu-i place şcoala! Ce-i de făcut?

Ajută-l să iubească cititul

Telefonul mobil a devenit o „necesitate” chiar şi pentru unii preşcolari,care nu mai pleacă la grădiniţă doar cu cheia la gât,ci şi cu celularul.

Partea plină a paharului nu poate fi contestată:este bine să-i cumperi copilului celular de la o vârstă fragedă,întrucât astfel poate lua oricând legătura cu tine. Pe de altă parte,nu poţi ignora părerea specialiştilor cu privire la efectele dăunătoare ale mobilului asupra sănătăţii copilului. "Aflu dacă este în siguranţă"

Potrivit unor studii recente,vârsta medie la care un copil primeşte un celular scade din ce în ce mai mult. Să fie îngrijorător acest rezultat?

Pentru unii părinţi,răspunsul este simplu:este recomandat să-i iei cât mai devreme un telefon mobil,deoarece acesta îţi oferă posibilitatea de a verifica în orice moment unde este copilul tău şi ce anume face. Şi cel mic,la rândul lui,poate lua legătura cu tine,în cazul în care i se întâmplă ceva.

În zilele noastre,telefonul mobil a devenit un fel de „jucărie scumpă”,pe care părinţii o dăruiesc odraslelor. Dacă te-ai hotărât să-i iei un astfel de aparat,încearcă să găseşti motivele potrivite pentru care faci acest lucru.

Nu o face pentru că prietenii lui au deja sau pentru că este la modă,ci pentru că este necesar. Cristina Popa,din Bucureşti,are un băiat de 13 ani. Fiul ei are telefon mobil,dar nu-l foloseşte la şcoală,ci doar când pleacă la antrenament sau la bunici.

,mărturiseşte Cristina.

Există însă şi păreri contrare. Copilul poate pierde celularul sau îl poate deteriora. De asemenea,acest aparat îl poate transforma într-o ţintă sigură pentru hoţi,întrucât este încă mic şi nu-şi poate purta singur de grijă.

Exceptând cazurile când este necesar să poţi lua legătura cu el,psihologii cred că este indicat să amâni momentul achiziţionării unui telefon mobil,cel puţin până în jurul vârstei de zece ani.

Nicoleta Moisă,din Bacău,mama unui băiat de 8 ani,este de părere că:„A-i cumpăra copilului telefon mobil înainte de vârsta de 14 ani mi se pare un moft. Va descoperi miracolul tehnologiei,dar pe cheltuiala părinţilor”.

Moft,necesitate sau pericol?

Oamenii de ştiinţă cred că radiaţiile telefonului sunt dăunătoare pentru organismul copilului,deoarece în această perioadă creierul celui mic este în plină dezvoltare.

În plus,oasele craniului unui copil sunt mai fine decât ale unui adult,motiv pentru care sunt mai puţin protejate.

Silvia Neagu,din Capitală,are un băieţel de cinci ani şi 5 luni şi crede că „nevoia de telefon mobil nu se justifică la această vârstă. Atât timp cât cel mic este la grădiniţă sau la şcoala primară,eu prefer să ţin direct legătura cu educatorul sau cu învăţătorul care-l are în grijă”.