VIDEO Scaunele regelui Carol al X-lea, vândute cu 1 milion de lire. Ce alte obiecte regale au atras sume fabuloase

25 august 2021   Curiozități

Obiectele care au fost deţinute de personalităţi regale aduc sume incredibile la licitaţii, dar setul de scaune care a aparţinut regelui Carol al X-lea al Franţei a întrecut orice aşteptări. S-a vândut cu 1 milion de lire sterline şi este cel mai neaşteptat succes, chiar dacă a fost mai puţin neobişnuit decât vânzarea păpuşilor Mickey şi Minnie Mouse ale Reginei Angliei.

Cele mai scumpe scaune din lume au inclus două fotolii şi două scaune obişnuite care au fost comandate în 1778 de Charles Philippe, apoi au ajuns la contele de Artois şi mai târziu la regele Carol al X-lea al Franţei. Casa franceză de licitaţii care a vândut piesele a afirmat că scaunele au fost proiectate pentru camera de dormit a regelui Carol la Château de Bagatelle. În timpul Revoluţiei Franceze, mobilierul a fost confiscat şi ulterior vândut, iar regele Carol al X-lea a solicitat azil politic în Marea Britanie. Mai târziu, în 1814, regele s-a întors în ţara sa, unde a domnit ca rege din 1824 până în 1830, când a abdicat de la tron ​​după revolte care au determinat Revoluţia din iulie.

Scaunele, estimate iniţial la 450.000 de lire

În ciuda lipsei spătarelor şi a şezuturilor, scaunele au fost estimate la 450.000 de lire sterline când au fost listate de colecţionarul elveţian care le deţinea. După licitaţie, scaunele au adus nu mai puţin de 1,06 milioane de lire sterline. Poate că norocosul ofertant a economisit nişte bani pentru a le face utilizabile.

Citeşte şi: O felie din tortul de la nunta prinţului Charles cu Diana scoasă la licitaţie. E veche de 40 de ani

Păpuşi şi haine din copilăria Reginei Marii Britanii, vândute cu sute de lire sterline

Cinci dintre păpuşile lui Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, precum şi 20 de ţinute din copilărie, au fost vândute şi ele la licitaţie şi au depăşit aşteptările. Colecţia includea mai multe ţinute pe care Regina le-a purtat în copilărie, precum şi trei păpuşi şi setul Mickey şi Minnie. Păpuşile Mickey şi Minnie cu aspect uşor înfiorător au fost realizate de Dean’s Rag Book Company, în anul 1930, la doar 2 ani după ce personajele au debutat în scurtmetrajul „Disney Steamboat Willie‟.

Toate obiectele proveneau de la o fostă asistentă regală şi babysitter a Reginei, pe nume Clara Knight. Aceasta a început să lucreze pentru familia regală în anul 1926, imediat după naşterea prinţesei Elisabeta de atunci. Le-a îngrijit atât pe prinţesa Elisabeta, cât şi pe sora ei mai mică, Margaret. Obiectele i-au fost oferite cadou. Deşi ea a murit în 1946, familia ei le-a păstrat mai bine de 70 de ani. La un moment dat, familia a înclinat să ofere un timp colecţia Muzeului Bexhill din East Sussex, Anglia, pentru o expoziţie, apoi au decis să scoată la licitaţie obiectele istorice.

„Clara a trăit şi a lucrat cu familia regală. I s-au dat din când în când aceste haine şi păpuşi pe care le trimitea familiei sale‟, a spus Matt Ellin, specialist la Burstow & Hewett, casa de licitaţii care a găzduit vânzarea obiectelor.

Pentru a avea în propria locuinţă o parte din copilăria Reginei, cumpărătorii au plătit scump. Era de aşteptat ca păpuşile să se vândă cu 300 de lire sterline fiecare (405 de dolari).

Două dintre păpuşi au ajuns să coboare până la 250 de lire/338 de dolari, iar cealaltă chiar la 120 de lire. Pe de altă parte, păpuşile Mickey şi Minnie au depăşit cu mult estimarea, vânzându-se cu 880 de lire (aproape 1200 de dolari).

Colecţia de rochii care includea o fotografie a tinerei regine, era estimată la 1.500 de lire sterline/ 2.025 de dolari. S-a vândut însă cu 1.250 de lire sterline/1.691 de dolari.

Citeşte şi: Povestea de amor secretă care a inspirat simbolul Rolls Royce. Sfârşitul tragic al celei care i-a fost model

Un Rolls-Royce al Reginei Elisabeta a II-a s-a vândut cu peste 1 milion de dolari

800.000 de lire sterline au fost oferite la o licitaţie de la Londra din septembrie 2018. Rolls-Royce-ul Phantom IV din 1953, pe care regina l-a folosit cu ocazii de stat, a fost păstrată de familia regală timp de peste 40 de ani. Este, de asemenea, acelaşi model pe care Meghan, ducesa de Sussex, l-a folosit în ziua nunţii sale. „Au fost construite doar 18 dintre Phantom IV şi au fost cumpărate de şefi de stat sau demnitari‟, a declarat pentru CNN co-preşedintele lui Bonhams, Malcolm Barber, într-un interviu telefonic înainte de vânzare. „Niciunul nu este exact la fel şi toate sunt construite la comandă specială. Chiar dacă sunteţi colecţionar Rolls-Royce, nu aţi avea nimic similar, deoarece fiecare are identitatea sa.‟

FOTO: Instagram/theeuropeanroyalty/antikgravure

Mai multe