Viorile lui Enescu. De ce instrumentul preferat al artistului nu a fost niciodată Stradivarius

17 septembrie 2021   Curiozități

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului George Enescu este în plină desfăşurare, iar evenimentul are o însemnătate specială, deoarece în 2021 s-au împlinit 140 de ani de la naşterea celui mai mare compozitor român.

Compozitorul şi violonistul George Enescu a fost un pasionat colecţionar de instrumente, pe care le-a folosit în cariera sa care a durat peste jumătate de secol. Deşi a avut în colecţia sa un instrument Stadivarius (aceste viori sunt considerate cele mai bune şi mai valoroase din lume), preferata sa a fost o vioară Guarneri del Gesù din 1736 şi a cântat chiar şi pe viori româneşti Ştirbulescu (1922) şi  Macarie (1915).

De obicei, un violonist-concertist cântă pe cel puţin două tipuri de viori realizate de meşteri celebri (proveniţi din vechile şcoli italiene sau germano-austriece), în funcţie de sala de concert (muzică de cameră sau muzică simfonică) şi de sonoritatea instrumentului. Enescu a cântat ani de zile pe viorile lui Paul Kaul, dar a preferat exemplarul celebrului lutier din Cremona, Giuseppe Guarneri del Gesù.

Citeşte şi:

Ce secrete ascund viorile Stradivarius. Nu există două instrumente identice

Ce legături a avut George Enescu cu Partidul Comunist

De-a lungul întregii cariere profesioniste, violonistul a cântat  - de la vârsta de 5 ani până la 74 de ani – pe zece exemplare, semnate de lutieri vechi şi moderni, străini şi români, potrivit site-ului georgeenescu.ro.

Vioara Guarneri, numita si "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare, datează din 1731 şi a fost creată de Giuseppe Guarnieri, unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Viorile Guarnieri au fost realizate în secolele XVI-XVII de o familie de lutieri din Cremona. Cel mai cunoscut este Giuseppe Antonio Guarnieri, cunoscut ca Giuseppe del Gesu (1698 - 1744), considerat cel mai bun lutier italian, dupa Antonio Stradivari.

Mai multe