Sicriul Reginei, făcut acum 32 de ani. De ce era închis?
Înaintea de-a fi înmormântat, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Westminster Hall pentru a fi văzut de publicul care și-a dorit să-și ia „Adio!” de la monarhul care a domnit 70 de ani. Totuși nimeni n-a văzut-o pe Regină, sicriul era închis. De ce?
După cum ne așteptam, sicriul Reginei Elisabeta a II-a este unul special. Sicriul regretatei regine a fost confecționat acum 32 de ani din stejar englezesc, un lemn rar folosit, în combinație cu plumbul, pentru ca trupul neînsuflețit să nu se deterioreze atât de repede. Plumbul încetinește viteza de descompunere a trupului uman și împiedică mirosurile greu suportabile să iasă în exterior.
Acest lucru este important având în vedere că sicriul a fost depus, după ceremonie, într-un seif regal din capela St. George și nu în groapă, cum e obișnuit. Sicriul Reginei va fi înmormântat, adică depus în pământ, după ce lucrarea la locul ei de veci este finalizată.
Acest obicei – de-a pune plumb în sicriu – datează încă de pe vremea Reginei Victoria, susține CTV News, iar ceea ce este în interiorul sicriului nu este de văzut pentru public.
Ceremonia funerară a fost fără precedent. Mii și mii de oameni au urmărit sicriul reginei și și-au luat „Adio!” de la suverana britanică, în timp ce în jur de 4 miliarde de oameni au privit evenimentul istoric la televizor.
Cum spuneam, sicriul reginei a fost închis, de aici și apariția teoriilor conspirației care susțineau că Elisabeta a II-a nici măcar n-a murit. Totuși specialistul Laurence Brown le-a spus celor de la Lost in the Pond că sicriele regale nu au fost întotdeauna închise. Și iată ce s-a întâmplat când au fost deschise!
Tradițiile funerare din Marea Britanie s-au schimbat destul de mult de la ultimul monarh anglo-saxon, Regele Harold al II-lea, în 1066. Harold a murit pe câmpul de luptă și se pare că era atât de desfigurat, încât până și soției i-a fost greu să-i recunoască rămășițele.
William Cuceritorul, care a preluat puterea, a spus că nu-și dorește un altar unde să fie onorat înfrântul de Harold, ceea ce a dus la realitatea de azi – nu se știe nici acum unde a fost înmormântat acesta.
William a murit în Franța și înmormântarea lui a fost și ea cu bucluc. Se pare că trupul lui neînsuflețit a explodat după ce a fost înghesuit într-un sicriu prea mic, iar mirosul s-a răspândit, spre oroarea clericilor, în toată biserica. Istorii susțin că, după astfel de pățanii, înmormântările au început să aibă reguli mai stricte.
500 de ani mai târziu, după moartea Regelui Henry al VIII-lea, ceremonia regală era mai detaliată și mai somptuoasă. Întregul proces funerar a durat 10 zile, în Londra, iar trupul neînsuflețit al regelui a explodat și el. Atunci scena a fost și mai greu de urmărit. Câinii din preajmă au lins fluidele căzute din trupul regelui.
Regina Maria a II-a a murit din cauza vărsatului de vânt, la 32 de ani, și, cum avea doar o bubiță pe piept, au decis să existe conșciug deschis. Publicul a văzut-o pe regină în cadrul unei ceremonii care a costat 50.000 de lire sterline pe-atunci, adică 11 milioane de dolari în banii de acum.
Regina Victoria a avut 12 pagini de instrucțiuni legate de înmormântarea ei. Pasionată de fotografie, regina a cerut să fie un fotograf chiar lângă patul ei de moarte, pentru ca toată lumea să o poată privi în orice etapă a vieții și morții ei.
În concluzie, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost închis, însă motivul are mai mult de-a face cu evitarea ororilor petrecute în cazul înmormântării alui William Cuceritorul și a lui Henry al VIII-lea.
Foto - Instagram Royal Family