Cine a fost Elena Lupescu?

2 decembrie 2014   Viață de vedetă

Frumoasă şi elegantă, Elena Lupescu a fost admirată, dar şi intens criticată din cauza influenţei pe care o avea asupra bărbaţilor. Iată cum a devenit una dintre cele mai importante femei din istorie!

Născută la 15 septembrie 1895,în Iaşi, Elena Lupescu a fost fiica evreilor Nicolae Lupescu şi a Elizei Falk. Religia a fost cea care a influenţat studiile tinerei, ea urmând şcoala catolică de maici de la Bucureşti. La 24 de ani s-a căsătorit în oraşul natal cu locotenentul Ion Tâmpeanu, însă dragostea lor s-a stins după scurt timp, motiv pentru care a şi divorţat.

Începutul idilei cu Carol al II-lea

Elena Lupescu avea un farmec aparte şi reuşea să intre sub pielea oricărui bărbat. Mulţi nu vedeau cu ochi buni faptul că era foarte atrăgătoare şi o etichetau deseori ca fiind o femeie de moravuri uşoare. Puternică şi foarte sigură de calităţile ei, Elena l-a sedus chiar şi pe regele Carol al II-lea. La început, familia regală a trecut cu vederea peste această nouă aventură a Principelui României. Mai târziu, însă, situaţia a devenit una chiar complicată deoarece relaţia dintre cei doi a evoluat atât de mult, încât Carol al II-lea nu mai ţinea cont de faptul că era căsătorit şi avea un copil şi o lua cu el la cele mai importante evenimente publice.

Prima escapadă cu amantul ei

Invitat ca reprezentant al Coroanei la funerariile reginei Marii Britanii,în 1925,Carol al II-lea a ajuns la Londra, iar după o săptămână de şedere la rudele sale, s-a hotărât să plece la Paris,acolo unde îl aştepta aleasa inimii, Elena Lupescu. Sentimentele lui erau atât de puternice încât regele a fost gata să renunţe la tron de dragul amantei sale, motiv pentru care a trimis o scrisoare familiei prin care cerea să fie declarat mort. Aşa se face că timp de 5 ani cei doi îndrăgostiţi şi-au trăit intens iubirea departe de casă, în timp ce în ţară situaţia politică devenea din ce în ce mai grea.

Femeia din spatele regelui

După moartea tatălui său, regele Ferdinand,Carol al II-lea s-a văzut nevoit să se întoarcă în România în 1930 pentru a redresa viaţa socială şi economică. Primul ministru de atunci, Iuliu Maniu, l-a condiţionat pe Carol al II-lea să renunţe la idila cu Elena Lupescu. Câteva luni mai târziu, însă, evreica s-a întors în România, la Sinaia, şi apoi s-a instalat la Bucureşti. Opinia publică avea o reacţie negativă faţă de amanta regelui, însă ea era prea puţin interesată de acest aspect. Elena Lupescu era sigură de ceea ce Carol al II-lea simţea pentru ea, aşa că a profitat de asta şi a reuşit să-şi formeze propriul serviciu de informaţii şi în felul acesta s-a asigurat că e mereu la curent cu tot ce se vorbea despre ea şi, mai ales, ştia din timp despre acţiunile menite s-o pună într-o lumină proastă. Orbit de dragoste, regele accepta orice îi spunea Elena, astfel că de cele mai multe ori ea se afla în spatele numirii sau demiterii unor miniştri sau avea grijă să le ofere rudelor sale posturi în funcţii înalte. În timp, a reuşit să agonisească o avere impresionantă: două case în Bucureşti, două vile la Sinaia şi una la mare, dar şi multe bijuterii foarte scumpe. Practic, după cum spuneau cei din anturajul cuplului, nicio dorinţă a Elenei Lupescu nu rămânea nesatisfăcută, pentru că ea începea să plângă şi nu se liniştea decât atunci când Carol al II-lea îi accepta favoarea.

A moştenit o avere impresionantă

În 1940,când regele Carol al II-lea a abdicat de la tron, ea l-a însoţit în exil. Cei doi s-au stabilit în Estoril, Portugalia, iar 7 ani mai târziu s-au căsătorit civil în Brazilia şi religios, în Franţa, la Paris. Astfel, Elena Lupescu a primit titlul de Principesă de Hohenzollern şi a devenit moştenitoarea averii lui Carol al II-lea. După moartea soţului, nu şi-a mai refăcut viaţa pentru că, susţinea ea, l-a iubit prea mult pe Carol al II-lea. La 82 de ani, s-a stins din viaţă în Portugalia, iar singura ei dorinţă a fost ca cenuşa să-i fie îngropată la picioarele soţului ei.

Ştiai că...

... regele Carol al II-lea a pătat onoarea familiei regale din cauza numeroaselor lui aventuri amoroase? Pe lângă Elena Lupescu, el a mai avut o mare iubire, Zizi Lambrino, pe numele real Ioana Maria Valentina Lambrino, cu care s-a şi căsătorit. Mariajul celor doi a fost desfăcut la puţin timp, întrucât statutul familiei nu permitea ca el să aibă o soţie româncă.

Mai multe