Castelul Huniazilor, o destinaţie istorică

1 49532 original jpg jpeg

Oare ce te-ar atrage în Hunedoara dacă n-ar fi castelul care domină oraşul şi din care pleci fascinat de atâta istorie, indiferent că eşti copil sau părinte?

Odată ajunsă în Hunedoara,urmezi indicatoarele şi ajungi la castel. Unii spun că ar fi cel mai frumos castel al României.

Păşeşti pe podul de lemn de deasupra pârâului Zlaşti şi ai impresia că pătrunzi în tumultuoasa viaţă de curte.

Castelul Huniazilor,ridicat în secolul al XIV-lea,a fost reşedinţa somptuoasă a lui Iancu de Hunedoara.

Aici,legendele istorice se împletesc cu fel de fel de teribilisme stranii. Se spune că locul ar fi bântuit de fantome.

Te plimbi fascinată printr‑o clădire în care s-au întâlnit câteva stiluri arhitecturale,dominate de neogotic.

Şi nu pleci până nu arunci o monedă în legendara fântână din curte.

Legende cu turci şi spioni

Dincolo de tot ce se vede,sunt poveştile. Cum este aceea a fântânii din curte. Se pare că trei turci au fost luaţi prizonieri de Ioan de Hunedoara.

29cb88efbd591f5232da59203b6c5ab6 jpg jpeg

În schimbul libertăţii,li s-a cerut să sape o fântână. După ce vor fi dat de apă,aveau să fie liberi. 15 ani au săpat turcii până au dat de apă,la 30 de metri adâncime.

Dar,între timp,domnitorul murise,iar urmaşii lui au hotărât să-i omoare. I‑au mai lăsat doar să inscripţioneze ceva pe zidul fântânii săpate de ei.

„Apă ai,inimă n-ai”,ar fi scris turcii,adăugând ca semnătură:„Cel care a scris această inscripţie ­este Hasan,care trăieşte ca rob la ghiauri,în cetatea de lângă biserică”.

O altă legendă spune că un călugăr ­care locuia în Turnul Capistrano a fost prins spionând şi săpat de viu ­într‑un zid al Sălii Dietei.

La Corvini,sunt 42 de încăperi

Nu ştii unde să priveşti mai întâi. Nu ştii în care turn şi în care sală de secol al XV‑lea să intri. Îţi vine să alergi de la o încăpere la alta,printre colecţii rare,fresce şi cărţi vechi,obiecte medievale,arheologice,etnografice,de artă decorativă.

db288ddd04da45e606e818dd6490d523 jpg jpeg

Capela Castelului,Sala Dietei,Turnul Capistrano. Treci în Aripa Bethlen,cu dormitoarele ei,şi în Ansamblul NeBoisa-„Nu te teme”-ca să admiri arta militară a Corvinilor.

Palatul Administrativ nu te tentează cine ştie ce,dar mai e închisoarea,cu uşa ei masivă din lemn. Se spune că însuşi Vlad Ţepeş ar fi poposit pe aici.

Muzeul cu mii de ­vizitatori

Castelul Huniazilor a fost transformat în muzeu. Anual,peste 70.000 de vizitatori trec pragul Camerei de Aur sau intră în Turnul Buzduganelor.

1d2d78fa7f25419f8e1be946fcf5e492 jpg jpeg

În Sala Dietei sunt portretele domnitorilor Matei Basarab şi Vasile Lupu. Bustul din bronz al lui Iancu de Hunedoara poate fi văzut în Sala Cavalerilor.

Pe Iancu îl recunoşti după mustăţi. ­Dacă i-ar fi fost retezate cu bomfaierul,aşa cum odată a propus un ­prim‑secretar de partid comunist,pentru că prea erau mustăţi de ungur,poate că nu l-ai mai fi recunoscut.

Dar gata cu poveştile de la castel,dacă ai drum prin Hunedoara,treci pe la Corvini!

Cât costă?

Extrasezon (1 septembrie-28 februarie)Marţi-Duminică(9.00-17.00);Luni(9.00-15.00).Tarife:

-10 lei;

(elevi,studenţi,pensionari-pe baza legitimaţiei,carnetului sau a cuponului)-5 lei;

-5 lei;

-10 lei;

-600 lei/ora;

-30 lei;

-1 leu.