Cum îţi protejezi pielea pistruiată

5 iunie 2018   Viață de vedetă

Pistruii sunt prezenţi pe pielea hiperpigmentată, devenind vizibili în special vara, când soarele este foarte puternic. Ei sunt mai mult decât un semn că ai fost la mare şi că te-ai expus soarelui. De fapt, sunt grupuri de celule concentrate. Vrei să afli mai multe?

Ce sunt pistruii

Pistruii se formează atunci când un tip de celulă numită melanocit produce mai mult pigment decât de obicei. Acest pigment ajută la protejarea pielii de razele ultraviolete ale soarelui, iar atunci când producţia este mult prea mare, stimulează celulele să producă melanină, ceea ce duce la apariţia pistruilor.

Nu a fost găsită nicio explicaţie clară de ce unele zone ale pielii sunt predispuse la pistrui. Ceea ce se ştie este că pistruii indică cât de sensibilă este tegumentul la soare şi că aceştia acţionează ca o protecţie naturală împotriva expunerii la soare.

Care sunt caracteristicile pistruilor

Pistruii reprezintă o acumulare de melanină pe stratul de epidermă (exterior) al pielii. În general, pistruii sunt nişte pete mcii de culoare roşie până la maro deschis. Ei sunt frecvenţi la persoanele cu pielea albă, roşcate şi apar la vârsta de 2-3 ani şi devin mult mai vizibili în timpul adolescenţei. Ei ajung să dispară parţial sau de tot odată cu înaintarea în vârstă. Zonele cele mai predispuse la pistrui sunt: obrajii, nasul şi fruntea, însă pot să apară şi pe braţe, gât şi umeri.  Concentraţiile puternice de melanină pot determina răspândirea lor pe toată pielea facială.

Ce cauzează pistruii

Există o relaţie complicată între pistrui şi expunerea la soare. De obicei, aceştia nu apar până când persoana nu îndeplineşte 3 anişori, lucru care arată că formarea lor este determinată genetic. Ei răspund la lumina soarelui, ceea ce înseamnă că devin vizibile pe piele numai la persoanele care au o predispoziţie genetică.

De fapt, expunerea la razele UVB (care sunt mult mai puternice în timpul verii în comparaţie cu razele UVA – care sunt prezente pe tot parcursul anului) activează melanocitele pentru a creşte producţia de melanină, care la rândul ei provoacă închiderea nuanţei pistruilor. Aşadar, vizibilitatea pistruilor faciali este frecvent asociată cu doi factori determinanţi: expunerea la razele soarelui şi genetica.

Cum ai grijă de pielea pistruiată

Răspunsul este protecţie solară, pe care trebuie s-o folosească toată lumea. Expunerea pielii la soare poate avea efecte negative care, împreună cu o determinarea vizibilităţii pistruilor, poate accelera procesul de îmbătrânire. Recomandat este să se folosească cremele cu protecţie solară UVA/UVB pe toată suprafaţa pielii, pe tot parcursul anului, nu numai vara. alege să-ţi îngrijeşti tegumentul, indiferent dacă ai pistrui sau nu, care, apropo, adaugă un plus de frumuseţe.

:

Mai multe