Cum să ai încredere în cel de lângă tine?
O relaţie de cuplu durabilă este mai mult decât o convieţuire în doi. Nu este un câmp de bătălie, şi nici nu presupune absenţa conflictelor ci mai degrabă capacitatea de a le gestiona eficient.
O relaţie armonioasă cere, iar şi iar, răbdare, comunicare, angajament, dar şi încredere. Ce faci, însă, când nesiguranţa, gelozia şi conflicetele dau îndoielilor şansa să îşi facă loc în mintea ta?
Ai mai multă încredere în tine
Se spune că încrederea în cuplu începe cu încrederea în sine. Este un indicator al cunoaşterii dimensiunii tale emoţionale. Astfel, o persoană care are încredere în ea însăşi îşi cunoaşte bine nevoile, dorinţele şi aşteptările şi va încerca să şi le împlinească alături de partener, ţinând cont, desigur, şi de nevoile acestuia. Nu lăsa nesiguranţa să-ţi distrugă fericirea. De cele mai multe ori, modul în care gândim despre noi şi despre cel de lângă noi este, de fapt, modul în care percepem viaţa.
Cunoaşte-ţi partenerul
Dacă îţi doreşti alături un partener de încredere, trebuie să fii dispusă să asculţi şi să-l cunoşti cu adevărat. Întreabă-l ce-i place şi ce-l deranjează, care îi sunt fricile, dar şi plăcerile, ce vise şi ce planuri are. Fii atentă la detalii şi arată-i că te interesează tot ceea ce este legat de el. De fapt, fericirea în cuplu nu funcţionează fără implicare şi cunoaştere.
Scapă de gelozie
Gelozia nu este, aşa cum cred unii, o dovadă de iubire, din contra: e o dovadă a neîncrederii. De obicei, gelozia vine la pachet cu unele experienţe neplăcute din trecut. De aceea, este bine să fii stăpână pe emoţiile tale şi să te concentrezi pe lucruri mai importante din viaţa de familie.
Sex, dar şi comunicare
Sexul este un aspect important al vieţii de cuplu, dar nu totul se învârte în jurul lui. De fapt, comunicarea între parteneri face ca relaţia să fie stabilă şi să funcţioneze până la adânci bătrâneţi. De aceea, asigură-te că vorbiţi frecvent, că vă ascultaţi reciproc, astfel încât să vă simţiţi implicaţi în planurile comune de viitor. Nu te aştepta să-ţi citească gândurile. Alocă timp pentru discuţii – deschide subiecte sensibile, pentru că acestea ar putea să vă apropie. Dacă te deranjează ceva, partenerul tău ar trebui să fie primul care ştie despre asta.
Nu-l sufoca
Cea mai dificilă parte a unei relaţii stabile este găsirea unui echilibru între timpul petrecut împreună şi cel trăit separat. Chiar dacă îţi doreşti să petreci fiecare moment al zilei alături de el, trebuie să conştientizezi faptul că iubitul tău are nevoie uneori să fie singur sau cu prietenii. Nu-i supraveghea fiecare mişcare şi nici nu încerca să-l schimbi după placul tău. Un partener care domină este şi un partener care manipulează, iar acest tip de comportament duce la sufocare şi la înstrăinare.
Gândeşte optimist
Dacă porneşti de la premisa că te minte şi că te înşeală, lucrurile ar putea să pară şi mai sumbre decât sunt în realitate. Dacă stai mereu şi te gândeşti la lucruri neplăcute, e posibil să le atragi asupra ta. Probabil ţi s-a întâmplat ca iubitul să nu răspundă la telefon, şi atunci ţi-ai format în minte zeci de scenarii. Te-ai întrebat ce face, cu cine este, dacă e mai frumoasă, dacă stau împreună în pauzele de la muncă.
Ei bine, încearcă să nu mai tragi concluzii pripite. Dacă faptele partenerului îţi trezesc suspiciuni, nu reacţiona până nu eşti sigură de sensul adevărat al acţiunilor lui. Încearcă să găseşti o explicaţie logică şi rezonabilă. Astfel, vei reuşi să vezi lumea cu alţi ochi şi să alungi sentimentul de neîncredere.