Florian Pittiș, despre Anda Călugăreanu, „Era vedetă pentru că avea aură de vedetă‟

1 ianuarie 2024   Viață de vedetă

Fanii Andei Călugăreanu își amintesc și acum piese precum „N-am noroc‟, „Nu te supăra‟, „Duminica în București‟ sau „O portocală‟ sau vocea ei în filmele „Robinson Crusoe‟ (1974), „Maria Mirabela‟ (1981) ori „Călătoriile lui Pin-Pin‟ (1990). Artista a jucat chiar și într-un spectacol tv muzical în care a interpretat singură, în travesti, o întreagă familie. 

Cantautoare și actriță cunoscută și apreciată la nivel național, de la copii la seniori, Anda Călugăreanu avea o voce cu un timbru special, amintind de Édith Piaf, era o personalitate fermecătoare și ținea ca tot ce face, să facă bine.  

„Era vedetă pentru că avea aură de vedetă‟, scria despre ea Florian Pittiș, într-o evocare făcută în revista Teatrul azi, după ce, la nici 46 de ani, se stingea în urma unui cancer pulmonar. 

O generaţie întreagă și-o amintește pe Anda Călugăreanu de la emisiunea pentru copii „Club Anda‟, pe care o modera la începutul anilor ’90, unde o avea ca parteneră pe Omidé – o păpușă simpatică sub formă de omidă. Părinții și bunicii copiilor, care abia o descopereau atunci, au mai degrabă nostalgia strălucitoarelor programe de divertisment TV ai anilor ’70, unde grațioasa artistă îi avea ca parteneri pe Florian Pittiș și Dan Tufaru, cel care i-a fost și soț, și a cupletelor cu Toma Caragiu. 

O artistă înzestrată și carismatică 

Anca Miranda Călugăreanu s-a născut în București pe 24 octombrie 1946, ca fiică a Elenei și a lui Traian Călugăreanu. Mamei îi plăcea teatrul, dar tatăl, ofițer de carieră, nu era prea încântat de manifestările artistice. Anca și-a făcut debutul în copilărie, cântând pe o scenă în 1956, la liceul „Dimitrie Cantemir‟, iar un an mai târziu a avut prima sa apariție tv, fiind selecționată de regizoarea Letiția Popa să prezinte cărți pentru copii.  

Cel care i-a sugerat numele de scenă a fost umoristul Mircea Crișan, care i-a spus că „Anca Călugăreanu‟ nu sună deloc bine, deci toată lumea a cunoscut-o și îndrăgit-o cu numele de Anda. În 1965 a ajuns din nou la tv, într-o emisiune pentru tineri, unde a cântat împreună cu o formație, de aici pornind cu adevărat drumul său artistic, care a inclus emisiuni tv, înregistrări, concerte, turnee în țară și în străinătate. Oamenii o iubeau peste tot pe unde mergea și doreau să o revadă.  

Respinsă la teatru pe motiv de înălțime 

Deși a avut o carieră îndelungată (cântând în seoctacole tv și la Cenaclul Flacăra și jucând în piese de teatru și în filme sau împrumutându-și vocea unor personaje), presărată și cu premii – mențiune la Cerbul de Aur în 1969, premiul de interpretare la festivalul de la Mamaia în 1972 – artista a reușit să intre la I.A.T.C. abia în 1984, la 38 de ani. Fusese respinsă de mai multe ori pe motive care astăzi ne par complet lipsite de sens și anume pentru că era prea scundă sau pentru că vocea ei nu se potrivea cu fizicul... 

Iubită și trădată 

Viața personală i-a fost una plină de iubire, dar și de suferință. Primul soț, Dan Tufaru, cu care a avut o fiică, Alexandra-Ioana, a părăsit-o după opt ani de căsnicie pentru că se îndrăgostise brusc de actrița Vasilica Tastaman. Anda Călugăreanu s-a recăsătorit ulterior cu un bărbat care a iubit-o și a apreciat-o foarte mult, Alexandru Medeleanu, cel care i-a rămas alături până la moartea prematură a artistei, în 1992.  

Datorită talentului ei muzical și carismei scenice, Anda Călugăreanu a devenit și a rămas una dintre cele mai iubite și respectate artiste din România și trăiește încă în amintirea oamenilor drept o voce inconfundabilă a muzicii ușoare românești. „Mi-am dorit autonomie în actul artistic. Simțeam că e o experiență pe care trebuie să o străbat. Intuiam că interpretul este și creator, nu numai executant. Nu caut să fiu originală cu orice preț. Dacă am ceva de spus, cred că e bine să-o spun așa cum pot, întrebuințând limbajul care exprimă exact ceea ce am de spus.” 

Mai multe