I s-a făcut ultima împărtășanie de patru ori. A cincea oară, după ce-a fost asasinat!

28 august 2024   Viață de vedetă

John F. Kennedy a fost președinte doar trei ani și, în scurta lui viață, a privit moartea în orchi de mai multe ori.

Familia fostului președinte american era catolică și credea în puterea ultimei împărtășanii, care are menirea de-a curăța sufletul omului aflat în suferință. Kennedy a primit ultima împărtășanie de cinci ori – prima, când era mic copil, și ultima, după ce a murit împușcat în Dallas, Texas, în noiembrie 1963.

John Fitzgerald Kennedy s-a născut în Massachusetts, pe 29 mai 1917 și s-a confruntat cu prima lui mare problemă medicală la 2 ani, când a făcut scarlatină. Copilul a petrecut o lună în spital, însă starea micuțui pacient era atât de proastă, încât a fost chemat un preot la căpătâiul său pentru a i se citi din Scriptură.

A scăpat atunci cu viață, însă a fost pus iar într-o situație critică în 1947, când se afla în Marea Britanie. Fostul șef de stat american a fost diagnosticat atunci cu boala Addison, adică o insuficiență renală care poate fi fatală.

La acea vreme, nu exista tratamentul cu cortizol, motiv pentru care starea omului politic s-a agravat în asemenea măsură încât apropiații lui se temeau de ce era mai rău. Și au chemat din nou preotul ca să-I facă ultima împărtășanie.

La scurt timp după asemenea criză medicală, John F. Kennedy a suferit din nou crunt. Se afla în Tokyo, ca membru al Congresului american, când a făcut febră 41 și a intrat în comă. A fost zburat de urgență în SUA, unde i s-a administrat tratament de urgență și… i-a fost citită ultima împărtășanie.

„Nu credeau că mai putea supraviețui”, și-a amintit fratele lui, Robert Kennedy, în The Boston Globe. La numai un an după acest incident aproape fatal, JFK a continuat să se lupte cu durerea lui cronică de spate. În 1954, a fost convins să se opereze pentru a mai putea merge. Însă, după operație, a suferit o infecție urinară care l-a băgat din nouă în comă. A doua lui comă în trei ani!

Ultima dată când a fost chemat un preot la căpătâiul său a fost după ce-a murit. Kennedy mergea cu o decapotabilă în Dallas, alături de soția sa, când s-a tras asupra lui și a fost ucis pe loc. Nici măcar trei ani nu trecuseră din mandatul său prezidențial! I s-a citit pentru a cincea oară din Biblie pentru a-și găsi alinarea în eternitate.  

foto - Shutterstock

Mai multe