Ketamina, drogul care l-a omorât pe Matthew Perry, tratează cancerul?
Oamenii de știință ne oferă speranțe în ceea ce privește lupta cu cancerul. Chiar poate anestezicul care l-a omorât pe actorul din serialul „Prietenii tăi” să distrugă tumorile?
S-au realizat teste în laborator, iar rezultatele sunt încurajatoare – se pare că tranchilizatorul folosit pentru cai, devenit între timp „drogul studenților”, poate distruge celulele canceroase. Experții își explică această minune prin simplul fapt că blochează receptorii care fac ca tumorile să crească.
Încă nu s-a dovedit că funcționează la oameni, însă echipa de la Imperial College din Londra speră ca rezultate similare să se înregistreze și printre pacienții umani. Sunt necesare studii amănunțite pe pacienți cu cancer înainte ca această ketamină că fie catalogată ca un tratament eficient, însă există speranțe în acest sens.
Ketamina este un anestezic general, folosit și ca analgezic în Marea Britanie, de pildă. Astfel de utilizări sunt considerate a fi sigure, însă substanța tot poate genera halucinații, o detașare de realitate, care i-a plăcut și unui utilizator faimos – actorul Matthew Perry, din serialul „Prietenii tăi”, a murit recent tocmai din cauza unei supradoze cu ketamină.
Actorul de la Hollywood era dependent de droguri de decenii întregi, consuma alcool și tot felul de substanțe interzise în încercarea de a-și potoli proprii demoni. Din păcate, n-a reușit să scape de această dependență distrugătoare și, după dispariția sa la finalul lunii octombrie 2023, a ieșit la iveală adevărul – că n-a fost niciodată abstinent.
Matthew Perry a început să ia ketamină ca „tratament” împotriva consumului de alte droguri, făcea terapie cu această substanță, recomandată de un terapeut. Însă, tocmai această substanță i-a venit de hac într-un final. Actorul a fost găsit fără suflare în jacuzzi-ul din casa lui, se înecase din cauza unei supradoze de ketamină.
Studiul care dă speranțe bolnavilor de cancer a fost realizat de oamenii de știință din Imperial College din Londra, Universitatea Hirosaki din Japonia și National Clinical Research Center for Child Health din China. În timpul experimentului lor, aceștia au expus parte de plămân și creier umane la concentrații diferite de ketamină.
24 de ore mai târziu, s-a constatat că celulele canceroase n-au mai crescut. Mai mult de-atât, tumorile au început să se distrugă reciproc. Cercetătorii sunt de părere că anestezicul a blocat receptorii care făceau ca tumora să crească.
Rămâne de văzut ce se poate face cu asemenea informație care le dă speranțe pacienților suferinzi de cancer. Între timp, ketamina – denumită și Special K, Ket sau Kit Kat – crește în popularitate printre tineri, din cauza efectului halucinogen, ajungând să i se spună „criminalul din campusurile universitare”.
foto - Shutterstock