8 metode prin care poți contribui la conservarea mediului

16 martie 2023   Casă și Grădină

În momentul actual, mediul înconjurător se confruntă cu o serie de probleme precum poluarea aerului, a solului, a apelor, schimbările climatice, defrișările, pierderea biodiversității, consumul necontrolat al resurselor Pământului, distrugerea stratului de ozon și nu numai.

Acestea sunt privite de specialiști drept amenințări care afectează natura și inclusiv calitatea de zi cu zi a vieții oamenilor și a celorlalte viețuitoare. De aceea, este nevoie de măsuri pentru a opri sau măcar a încetini efectul negativ al problemelor de mediu, așa că îți propunem 8 metode prin care poți contribui la protejarea acestuia.

1. Investește într-o mașină cu zero emisii

Mașinile electrice sunt o variantă optimă, atunci când vine vorba de mijloacele de transport sustenabile. Autoturismele precum hyundai ioniq 5 au zero emisii de dioxid de carbon, ceea ce este, fără îndoială, un aspect de luat în calcul, atunci când vine vorba de conservarea mediului. Mașinile electrice sunt investiții personale care pot ajuta și mediul, deoarece, prin intermediul lor, poate fi redusă poluarea cauzată de mașinile obișnuite.

2. Alege alternative de transport

În cazul în care nu deții o mașină electrică, încearcă, pe cât posibil, să folosești cât mai rar mașina personală. Astfel, alege mijloacele de transport în comun precum autobuzul, tramvaiul, metroul sau folosește-te de bicicletă sau de trotinete electrice.

3. Reciclează

Formează-ți un obicei pozitiv din a recicla corespunzător hârtia, cartonul, plasticul, sticla, metalele. De asemenea, citește etichetele produselor pe care vrei să le reciclezi, astfel încât să te asiguri că vei proceda corect. De exemplu, nu este recomandat să se recicleze recipientele colorate, cele în care au fost substanțe chimice, ceramică, vasele rezistente la căldură, șervețelele folosite, hârtia igienică, foile sau cutiile de carton murdare. Reciclarea are un rol important în ceea ce privește producerea de materie primă nouă, reducându-se, astfel, consumul acesteia și, în aceeași măsură, micșorându-se și consumul de energie.

4. Economisește apă și energie electrică

Alege să fii un consumator responsabil și, astfel, să oprești curgerea apei, atunci când nu ai nevoie de aceasta (de exemplu, în momentul în care te speli pe dinți, nu ai nevoie ca apa să curgă continuu). Totodată, nu lăsa lumina aprinsă în întreaga încăpere și încearcă să nu-ți lași telefonul sau laptopul la încărcat pe tot parcursul nopții.

5. Plantează copaci

Implică-te activ în campanii de reîmpădurire, de plantare de copaci, indiferent că acestea au loc în localitatea ta sau în proximitatea acesteia.

6. Redu cantitatea de hârtie utilizată

Încearcă să reduci cantitatea de hârtie utilizată și alege să folosești mai mult varianta electronică a documentelor, în loc să le tipărești.

7. Nu arunca gunoaie pe jos și strânge-le pe cele pe care le vezi

Alege întotdeauna să arunci gunoaiele la coșuri de gunoi, indiferent cât de departe ar fi acestea, și strânge gunoaiele care îți ies în cale.

8. Discută cu persoanele apropiate despre importanța protejării mediului și determină-le să aibă un comportament responsabil

Schimbarea începe cu tine, dar și cu ceilalți din jurul tău. Odată ce tu ai un comportament responsabil și ești conștient de importanța pe care o au anumite măsuri și unele obiceiuri în ceea ce privește conservarea mediului, implică-te activ și demonstrează-le și celor apropiați ție că este necesar să contribuim la bunăstarea planetei noastre, deja afectată de seria de probleme precum poluarea, schimbările climatice, defrișările etc.

Pentru un mediu mai sănătos și pentru a reuși ca efectele negative să nu se amplifice, este nevoie de măsuri și de schimbări drastice de mentalitate și de comportament. Aceste schimbări pot începe cu investiții cum ar fi o mașină electrică sau pot fi determinate de fapte precum a alege să mergi mai des cu autobuzul și nu cu mașina personală. Totodată, reciclarea și consumul responsabil sunt alte aspecte importante, atunci când vine vorba despre conservarea mediului înconjurător.

Sursa foto: pexels.com

Mai multe