Cum să-ți asiguri un consum redus de energie electrică în locuință: 3 metode la îndemâna ta
Obținerea unui consum redus de energie nu trebuie să însemne impunerea unor restricții în ceea ce privește stilul tău de viață.
Descoperă în cele ce urmează cum să-ți asiguri un consum redus de energie, fără prea mult efort.
1. Alege un sistem de iluminat eficient
Alegerea unui sistem de iluminat eficient poate să fie un prim pas care să te ajute să optimizezi consumul de energie electrică din locuința ta. Cea mai simplă și la îndemână metodă de a face acest lucru este să folosești becuri cu LED în locul celor convenționale, cu incandescență. Dacă te întrebi care sunt avantajele, iată, conform Energy Policy Group (EPG), care sunt cele mai importante:
● Un bec cu LED consumă de aproximativ 6 ori mai puțină energie electrică decât un bec cu incandescență. În timp ce becul cu LED consumă 10 W/h, un bec convențional consumă 60 W/h.
● LED-urile utilizează cu până la 80% mai puțină energie decât becurile tradiționale.
● Durata de viață a unui bec cu LED este de aproximativ 50.000 de ore – echivalentul duratei medii de viață a 50 de becuri cu incandescență.
În ceea ce privește becurile cu LED, în spațiul public circulă diverse mituri și este important să te informezi corect. Iată două exemple:
1. „Becurile LED nu sunt suficient de luminoase”
Mulți oameni cred că luminozitatea unui bec este determinată de numărul de wați pe care acesta îl are. Potrivit experților EPG, acest lucru este greșit pentru că wații indică puterea folosită de un bec pentru a genera lumină, în timp ce fluxul luminos al unui bec se măsoară în lumeni. Așadar, un bec cu LED și un bec cu incandescență pot avea același număr de lumeni, deci să producă aceeași cantitate de lumină, însă diferența este că becurile cu LED consumă mai puțini wați decât cele cu incandescență.
2. „Înlocuirea becurilor cu incandescență cu LED-uri este costisitoare”
Folosirea becurilor LED este o investiție care, pe termen lung, contribuie la obținerea unui consum redus de energie electrică într-o locuință și la protejarea mediului. Așa cum am spus, un bec cu LED are o durată de viață de 50.000 de ore, în timp ce un bec cu incandescență are o durată de viață de aproximativ 1.000 de ore, ceea ce înseamnă că becurile cu LED nu trebuie schimbate atât de des, potrivit EPG. Descoperă totul despre consumul becurilor LED și alege inteligent!
2. Adoptă obiceiuri de consum responsabile
Adoptarea obiceiurilor de consum responsabile te poate ajuta să optimizezi eficiența energetică în locuință fără prea mult efort. Iată câteva exemple despre cum poți să obții un consum redus de energie în bucătărie, conform Energy Policy Group (EPG) :
● Dezgheață alimentele înainte de a le găti pentru a diminua timpul de gătire.
● Folosește capace pentru a reține căldura în interiorul recipientelor pe care le folosești în procesul de gătire.
● Dacă speli vasele manual, pornește apa doar cât este necesar să le clătești, nu o lăsa pornită în permanență.
● Amplasează frigiderul într-un loc aerisit și ține-l departe de sursele de căldură pentru a preveni consumul de energie suplimentar.
Acum că ai aflat ce mici acțiuni poți implementa pentru a reduce consumul de energie din bucătărie, iată ce poți face pentru a obține același beneficiu în baie:
● Oprește apa în timp ce te speli pe dinți sau pe mâini și repornește-o doar în momentul în care ai nevoie să clătești.
● Înlocuiește robinetele sau țevile care prezintă fisuri, pentru a evita pierderile de apă.
● Redu timpul alocat unui duș, iar atunci când faci baie în cadă, umple-o doar pe jumătate.
3. Alege un sistem de încălzire eficient
Există mai multe sisteme de încălzire pe care le poți folosi pentru a obține confortul termic dorit în locuința ta: sisteme de încălzire prin pardoseală, centrală termică sau radiatoare, însă unul dintre cele mai bune sisteme în ceea ce privește consumul eficient de energie este cel cu centrala termică pe gaz cu condensare. Principiul de funcționare este similar cu al unei centrale convenționale. Diferența este dată de faptul că o centrală pe gaz cu condensare recuperează o parte din căldura ce ar fi fost evacuată în exterior, în timpul procesului de ardere a combustibilului.
Pentru a maximiza avantajele energetice ale centralei tale, poți să folosești și un termostat inteligent care permite un control mai ușor al temperaturii din locuință. Termostatul va porni sau va opri automat centrala atunci când temperatura scade sau depășește valoarea stabilită. Astfel, se menține o temperatură optimă, iar centrala nu va funcționa încontinuu, ci doar când este necesar. De exemplu, termostatul permite prestabilirea unei temperaturi mai mici pe timpul nopții sau în intervale în care nu este nimeni în locuință, ceea ce poate conduce la economii de energie de până la 30%, conform EPG.
De asemenea, pentru a menține eficiența sistemului de încălzire, caloriferele trebuie curățate și aerisite periodic. Este important să permitem caloriferelor să emane căldură, deci nu trebuie să fie acoperite de haine sau obstrucționate de obiecte mari de mobilier. În acest fel, factura poate fi redusă cu până la 20%.
Totodată, înlocuind vechile capete termostatice cu unele moderne, poți obține economii de energie până la 7%. Comparativ cu robinetele manuale pentru radiatoare, cele termostatice asigură o economie de energie de până la 25%.
Folosirea becurilor cu LED, adoptarea obiceiurilor sănătoase de consum și alegerea unui sistem de încălzire eficient sunt câteva dintre principalele aspecte pe care să le ai în vedere atunci când obiectivul tău este să obții un consum redus de energie în locuință.
Sursă foto: shutterstock.com