Trucuri să reduci facturile mari la utilităţi. Până şi cele mai mici schimbări contează!
Scăderea facturilor la utilităţi n-ar trebui să fie ceva greu de realizat. Paşii mici, ca folosirea becurilor economice sau reducerea timpului petrecut la duş, pot aduce economii mari în timp.
Pentru a reduce mai mult din preţul facturilor, este indicat să faci paşi mai mari, precum înlocuirea aparatelor şi ferestrelor vechi, eventual instalarea unor panouri solare. Unele schimbări necesită investiţii pe termen lung, prin urmare este nevoie să-ţi faci mai multe calcule pentru a fi sigur că merită efortul. Scăderea costurilor utilităţilor nu este singura cale de a economisi bani. Căutarea unei locuinţe care implică nişte cheltuieli mai mici poate fi utilă. De asemenea, există o mulţime de modalităţi simple de a economisi energie electrică, gaze şi apă, fiind mai atent la modul în care energia este utilizată în casa sau apartamentul tău.
Aşa scapi de facturile mari la energie electrică!
Becurile eficiente din punct de vedere energetic te pot ajuta să economiseşti. Şi panourile solare pot scădea costul energiei electrice şi, în cele din urmă, pot furniza energie gratuită. Toate echipamentele electronice ar trebui înlocuite la câţiva ani pentru a economici energie. Cronometrele, comutatoarele cu detector de mişcare şi aparatele cu WiFi pot ajuta la economisirea energiei electrice.
Facturi mai mici de apă
Dacă ai un încălzitor de apă, ai grijă ca acesta să fie eficient din punct de vedere energetic. Unul fără rezervor economiseşte cu 30% mai multă energie decât cele convenţionale. Ce mai poţi face este să repari scurgerile toaletelor, robinetelor şi maşinilor de spălat vase. Instalează o toaletă cu debit redus sau schimb-o pe cea existentă. De asemenea, redu cu 3 minute timpul petrecut la duş pentru a salva 11l litri de apă pe minut.
Citeşte şi:
Cum să-ţi gestionezi eficient bugetul – 7 reguli de aur pentru finanţele personale
Sfaturi utile pentru a economisi energie electrică pe timp de iarnă
Cum să reduci factura la gaze
Încălzirea şi răcirea locuinţei aduc cele mai mari facturi la utilităţi, aşa că reducerea consumului de gaze ar trebui să scadă considerabil şi facturile.
Iată câteva modalităţi de a economisi la utilităţile de gaze şi alte costuri cu încălzirea şi răcirea locuinţei!
Reglează termostatul la 20 de grade iarna şi 25 de grade vara. Caută un termostat programabil care setează temperatura în casă atunci când eşti plecat sau dormi.
Înlocuieşte acoperişul cu unul care reflectă mai multă lumină solară şi absoarbe mai puţină căldură decât acoperişurile clasice.
Izolează bine întreaga casă, etanşează podul, scurgerile şi repară conductele de scurgere. Vara, foloseşte jaluzele pentru a păstra răcoarea.
Reglează temperatura la frigider la 3 grade, iar la congelator la -15 grade.
Înlocuieşte ferestrele cu un singur geam sau cu ferestre duble. Acest lucru va lăsa să pătrundă mai puţină lumină solară şi va oferi o izolare mai bună.
Curăţă sau înlocuieşte filtrele aparatului de aer condiţionat cel puţin o dată la trei luni.
Plantează copaci pe partea însorită a casei pentru a crea umbră şi a scădea temperaturile interioare.
FOTO: Shutterstock