Ferește-te de pesticidele de pe piață! Cum speli corect legumele și fructele

9 mai 2024   Casă și Grădină

Este suficient să speli fructele și legumele doar cu apă rece pentru a elimina pesticidele de pe suprafața alimentelor? Îți spunem în rândurile ce urmează! 

Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor care ar putea pune în pericol culturile agricole. Din păcate, multe dintre ele pot fi periculoase pentru sănătatea umană, în special pentru sistemul nervos, sistemul hormonal, piele, ochi și plămâni! Expunerea la pesticide poate afecta orice persoană, dar, în special, copiii. Așadar, când cumperi produse alimentare de pe piață, asigură-te pe cât posibil că acestea nu conțin substanțe chimice nocive și nu uita să speli corect fiecare aliment în parte! 

Când se spală legumele și fructele? 

Este bine să speli legumele și fructele chiar înainte să le folosești, în special verdețurile și fructele de pădure proaspete, deoarece acestea se pot strica mai repede dacă sunt păstrate umede în frigider. Dacă ești o persoană comodă, și preferi produsele deja spălate, cum sunt strugurii, de pildă, spală-i și usucă-i foarte bine cu un prosop de hârtie înainte să-i pui în frigider!

Citește și: Căpșunile, fructele cu cele mai multe pesticide. VIDEO Cum le speli corect 

Cum se spală corect fructele și legumele? 

Dacă nu există murdărie vizibilă sau nisip pe produsele alimentare cumpărate, o clătire cu apă rece poate fi suficientă. Totuși, există unele fructe și legume care necesită puțin mai multă atenție! Prazul, de pildă, îl tai felii, apoi îl pui într-un castron cu apă rece, amesteci și în scoți cu mâinile pe un prosop de bucătărie din hârtie. Fructele de pădure, precum zmeura și murele, le clătești într-o strecurătoare, apoi le întinzi pe un prosop de hârtie și le ștergi. Acest lucru îl poți face înainte de consum! Verdețurile și salatele le speli în apă rece și le scurgi bine într-o strecurătoare. Dacă au urme de nisip pe ele, urmezi aceeași metodă ca în cazul prazului. De asemenea, salatele se usucă într-o centrifugă specială pentru salată sau se întinde fiecare frunză pe prosoape de hârtie. 

De ce este bine să speli legumele și fructele cu bicarbonat de sodiu? 

Spălarea cu bicarbonat de sodiu curăță mai bine produsele, elimină murdăria și urmele de pesticide. O aplici astfel: amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu cu patru căni de apă într-un castron mare, adaugi produsele în această soluție timp de 5 minute, scurgi apa, clătești și le lași la uscat. 

Vezi și: Știi ce mănânci? Află care sunt fructele cel mai des tratate!

De ce este bine să speli legumele și fructele cu oțet? 

Spălarea legumelor și fructelor proaspete cu apă și oțet este o metodă benefică, deoarece împiedică dezvoltarea și creșterea mucegaiului, ceea ce le conferă prospețime o perioadă mai lungă de timp. Metoda o aplici astfel: amesteci într-un castron mare o cană de oțet alb și două-trei căni cu apă, pui produsele în această soluție, le lași 10 minute, apoi le usuci. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe