Căpșunile, fructele cu cele mai multe pesticide. VIDEO Cum le speli corect

Expunerea la pesticide a crescut semnificativ în ultimii ani. Chiar și fructele și legumele de sezon pot conține aceste substanțe periculoase pentru organism și, de aceea, trebuie să știi cum să te protejezi. Astăzi îți vom spune cum speli corect căpșunile. 

image

Căpșunile sunt vedetele acestui sezon și surse excelente de minerale și vitamine. Fiind bogate în fibre, căpșunile te ajută să slăbești, fără să te înfometezi. În plus, copiii le iubesc datorită gustului dulce și aromat. Din păcate, potrivit unui studiu realizat de Environmental Working Group, căpșunile se clasează, în categoria fructelor care pot conține un nivel ridicat de pesticide, alături de mere, struguri, cireșe și piersici. Potrivit cercetătorilor, o singură căpșună poate conține până la 23 de pesticide diferite

Expunerea la pesticide, pericol pentru sănătate 

Pesticidele sunt toxice pentru om, de aceea multe dintre ele au fost interzise. Efectele acestor substanțe asupra organismului de pot manifesta prin: alergii, probleme intestinale, leșin, dureri de cap, inflamații ale pielii, creșterea pulsului, afectarea văzului. De aceea, trebuie să facem tot posibilul pentru a le elimina. 

Cum îndepărtezi pesticidele de pe căpșuni 

Ideal este să consumi fructe direct din grădina proprie, fără adaos de substanțe toxice. Însă, dacă nu ai această posibilitate, optează pentru varianta organică a căpșunilor din magazin. După ce le-ai achiziționat, este important să le cureți cu atenție și să le rupi frunzele, deoarece multe reziduuri pot fi transportante în crăpăturile lor. Odată ce ai făcut acest lucru, regula de aur este să le speli foarte bine cu apă rece, deoarece 80% din pesticide se elimină prin spălare.

Usucă-le cu un prosop de hârtie și consumă-le ca atare sau folosește-le într-o rețetă, precum Pavlova cu căpșuni, un desert ispititor de bun

O altă modalitate sigură pentru a îndepărta pesticidele este să cufunzi aceste fructe în oțet. Într-un castron, amestecă patru părți de apă cu o parte de oțet alb, apoi lasă căpșunile la înmuiat, pentru 10 minute. La final, clătește bine fructele cu apă rece și usucă-le. 

Un alt truc este să clătești căpșunile în apă sărată. Dizvolă o linguriță cu sare într-o cană cu apă caldă. Lasă apa să se răcească complet, apoi pune la înmuiat căpșunile în ea, timp de 5 minute. Clătește bine căpșunile în apă rece, apoi usucă-le pe un prosop uscat. 

Sursă foto: Shutterstock